Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Födelsedagar lördag 21 maj

Annons
Skådespelaren Olof Thunberg fyller 80 är på lördag (21/5).
Stockholm (PM)
Olof Thunberg blev folkkär som röst i radiorysaren "Mannen i svart", på 50-talet då radioteater fortfarande var ett massmedium. Det har sedan mest blivit roller på privatteaterscenerna under en 50-årig karriär. Och även i tv. Främst kanske publiken minns honom för rollen som pappan i "Villervalle i Söderhavet" på 60-talet och i tv-serien "Bröderna Malm" 1972. (PM)
Professor Bengt Samuelsson fyller 71 år på lördag (21/5).
Stockholm (PM)
Bengt Samuelsson forskar i medicinsk kemi och fick tillsammans med Sune Bergström och John R Vane Nobelpriset i medicin, bland annat för upptäckter rörande prostaglandiner 1982. Sedan 1993 är Bengt Samuelsson ordförande i Nobelstiftelsen. Han är professor vid Karolinska institutet sedan 1972. (PM)
Filmregissören Kay Pollak fyller 67 år på lördag (21/5).
Stockholm (PM)
Snacka om comeback! Kay Pollak regisserade i fjol sin första film på 18 år och det blev den största succén svensk film har sett på många år. 1,4 miljoner besökare och en Oscarsnominering blev det för "Så som i himmelen". Pollak blev uppmärksammad för ett par ungdomsfilmer på 70- och 80-talet. Han filmade "Elvis! Elvis!" efter Maria Gripes barnbok och fick en Guldbagge för "Barnens ö" 1980. Men efter att hans "Älska mej" (1986) blivit sällsynt sågad av filmkritikerna blev det en lång paus. (PM)
Nordeas styrelseordförande Hans Dalborg fyller 64 år på lördag (21/5).
Stockholm (PM)
Hans Dalborg ledde Nordbankens förvandling från en krisbank, som tvingades be staten om hjälp under bankkrisen i början på 90-talet, till att bli en del av Nordea, Nordens största bankkoncern. Efter 20 år på Skandia tog han över som vd och koncernchef 1991. I den nya organisationen är Hans Dalborg styrelseordförande. Han är även styrelseordförande i Operan i Stockholm. (PM)
Författaren Björn Ranelid fyller 56 år på lördag (21/5).
Stockholm (PM)
Björn Ranelid spelade fotboll i Malmö FF som ung, men blev författare till yrket. Han debuterade med "Den överlevande trädgårdsmästaren" 1983 och har skrivit mycket om sin tidiga barndom och uppväxt i Malmö, men också om udda människoöden. Häromåret blev Ranelid fotomodell för ett känt klädmärke och hamnade även i en uppmärksammad och mycket offentlig fejd med Expressens krönikör Linda Skugge. (PM)
-

Bildtexter:

fd050521_1.jpg
Filmregissören Kay Pollak fyller 67 år den 21 maj.
Foto: Heiko Junge / Scanpix

Mer läsning

Annons