Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Födelsedagar lördag 27 augusti

/

Annons
Ishockeyspelaren Sven Tumba fyller 74 år på lördag (27/8).
Stockholm (PM)
Sven Tumba är en av de största i den svenska hockeyhistorien. Åtminstone den största profilen, framför allt utanför rinken där han fick eget program i radio, sjöng in låtar och spelade med i Åsa-Nisse-filmer. Sven Tumba vann tre VM-guld i ishockey på 50- och 60-talen, spelade 245 landskamper i hockey och fem i fotboll. Under alla år representerade han Djurgården. Efter karriären gjorde han stora insatser för att göra golf till en folksport. Sedan många år bor han i Florida i USA. (PM)
-
Författaren Kerstin Ekman fyller 72 år på lördag (27/8).
Stockholm (PM)
Kerstin Ekman är ledamot av Svenska Akademien sedan 1978, men hoppade av 1989 i protest mot Akademiens flathet i Rushdie-affären. Hon kom in i Akademien tack vare ett författarskap som kännetecknas av förmågan att teckna djupa porträtt på människor och miljöer, gärna på landsbygden. På senare år är deckaren "Händelser vid vatten", den mest uppmärksammade. På 70- och 80-talet skrev hon Vallmstasviten, fyra böcker om det svenska samhällets utveckling under ett sekel. (PM)
-
Skådespelaren Peter Stormare fyller 52 år på lördag (27/8).
Stockholm (PM)
Peter Stormare har gått från Bergman till Bruce Willis. I början av 80-talet var han stjärna i Bergmans stall på Dramaten i flera klassiska uppsättningar. På 90-talet flyttade han till USA och satsade på en filmkarriär. Han har blivit bröderna Coens favorit i filmer som "Fargo" och "Big Lebowski" och har agerat mot Bruce Willis i "Armageddon", samt förstås spelat agenten Carl Hamilton i Sverige. Stormare är även sångare och gav häromåret ut en skiva med rockmusik. (PM)
-
Artisten Martin "E-Type" Eriksson fyller 40 år på lördag (27/8).
Stockholm (PM)
E-Type är den okrönte kungen av svensk eurodisco och har alltid många järn i elden. Han slog igenom 1994 med singeln "Set the world on fire", producerad av radarparet Denniz Pop och Max Martin. E-Type har sedan fyllt på med flera stora hitlåtar och har haft stora framgångar utomlands. I fjol tävlade han i Melodifestivalen och förutom artisteriet har vikingafantasten E-Type även skrivit romanen "Sveakampen" och utvecklat dataspel. (PM)
-

Bildtexter:

fd050827_1.jpg
Kerstin Ekman
Foto: Leif R Jansson/Scanpix

Mer läsning

Annons