Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Födelsedagar måndag 29 augusti

/

Annons
Skådespelaren och regissören Richard Attenborough fyller 82 år på måndag (29/8).
Stockholm (PM)
Richard Attenborough gick från att spela asociala ynglingar i en rad brittiska filmer på 40-talet, till att bli Oscarbelönad regissör och adlad av drottningen. Han gjorde flera karaktärsroller innan han på 60-talet gick över till att regissera. Bland hans främsta verk märks eposet \"Gandhi\", \"Ett rop på frihet\" och \"Chaplin\". (PM)
-
Politikern John McCain fyller 69 år på måndag (29/8).
Stockholm (PM)
John McCains far var hög befälhavare i amerikanska armén under Vietnamkriget så när han som ung flygare sköts ner över Vietnam blev han en trofé för nordvietnameserna som höll honom fången i drygt fem år. Efter hemkomsten inledde John McCain en politisk karriär som nådde sin kulmen i och med hans försök att bli republikanernas presidentkandidat 2000. Han har suttit i senaten sedan 1986 och anses vara moderat inom det republikanska partiet. (PM)
-
Jugoslaviens ex-president Slobodan Milosevic fyller 64 år på måndag (29/8).
Stockholm (PM)
Slobodan Milosevic tillbringar sin födelsedag utanför Haag i Holland där den serbiske nationalistledaren står åtalad inför FN:s krigsförbrytartribunal. Milosevic blev i slutet av 80-talet Serbiens president och ledde Jugoslavien i fyra förlorade krig mot de forna landsmännen i Kroatien, Kosovo och Bosnien. Den 7 oktober 2000 fick han lämna sin post sedan han förlorat presidentvalet mot Vojtislav Kostunica.
-
Tv-journalisten Elisabet Höglund fyller 61 år på måndag (29/8).
Stockholm (PM)
Elisabet Höglund är ett av de mest välkända ansiktena i tv. Hon har varit reporter på \"Aktuellt\" och \"Rapport\" i snart 20 år. Främst har hon rapporterat om arbetsmarknad och politik, bland annat stationerad i Bryssel. Innan journalistkarriären var hon cyklist i svensk elitklass. Ett annat stort intresse hon har är måleri. Elisabet Höglund har medverkat i flera utställningar. (PM)
-
Skådespelerskan Gunnel Fred fyller 50 år på måndag (29/8)
Stockholm (PM)
Gunnel Fred har varit engagerad vid Dramaten i 15 år, men hon är nog mest ihågkommen hos den stora publiken för sina komiska roller. Hon spelade mot Björn Skifs i filmen \"Strul\" 1988 och var ett tag en del av \"Lorrygänget\". Men hon har också filmat med Ingmar Bergman, bland annat senast i \"Saraband\" för tv. (PM)
-
Artisten Michael Jackson fyller 47 år på måndag (29/8).
Stockholm (PM)
Michael Jackson är en av tidernas största, med albumet \"Thriller\" som höjdpunkt. Men en mängd kontroverser och märkligt beteende har för alltid förändrat bilden av honom, samtidigt som försäljningssiffrorna har dalat markant. Han åtalades i fjol, bland annat för sexuellt utnyttjande av barn, men friades på alla punkter i somras. (PM)
-
Filmregissören Ella Lemhagen fyller 40 år på måndag (29/8).
Stockholm (PM)
Ella Lemhagen fick ett stort genombrott med barnfilmen \"Tsatsiki, morsan och polisen\" för sex år sedan. Hon har också regisserat och skrivit manus till filmer som \"Drömprinsen filmen om Em\" och \"Om inte\". (PM)

Mer läsning

Annons