Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Födelsedagar måndag den 23 maj 2005

Annons
Operettsångaren Per Grundén fyller 83 år på måndag (23/5).
Stockholm (PM)
Per Grundén är en av våra största operettsångare under 1900-talet. Han debuterade i mitten av 40-talet och ett decennium senare hade han spelat alla roller i Sverige. Då blev han även ett stort namn utomlands, bland annat i Wien. Grundén har också gjort talroller, tv-program, revyer och filmer. Bland annat spelade han den skumme finansmannen Wall-Enberg i flera filmer om "Jönssonligan". (PM)
-
Speedwayföraren Ove Fundin fyller 72 år på måndag (23/5).
Stockholm (PM)
Ove Fundin är en av världens bästa speedwayförare genom tiderna. Han vann fem individuella VM-guld och sex i lag mellan 1956 och 1970. Efter karriären byggde han upp en stor åkeriverksamhet, men lever sen några år som pensionär i Frankrike. Trots det är han fortfarande aktiv. Lagom till sin 65-årsdag cyklade han hem till födelseorten Tranås, en sträcka på 260 mil. (PM)
-
Författaren Lasse Strömstedt fyller 70 år på måndag (23/5).
Stockholm (PM)
Lasse Strömstedt var diversearbetare och satt i fängelse innan han 1971 ändrade sitt liv och istället blev debattör och författare. Tillsammans med Christer Dahl skrev han under pseudonymen Kenneth Ahl flera uppmärksammade kriminalromaner och har föreslagit hårdare tag mot ungdomsbrottsligheten. Han har varit gift med sångerskan Anne-Christine Bärnsten. (PM)

Förre rikspolischefen Nils Erik Åhmansson fyller 64 år på måndag (23/5).
Stockholm (PM)
Nils Erik Åhmansson blev ett riksbekant ansikte 1988 då han som nyutnämnd rikspolischef tvingades vittna i konstitutionsutskottets förhör om Ebbe Carlsson-affären. Han tvingades snart avgå i efterdyningarna och blev sedan direktör i försäkringsbolaget Skandia och ordförande i Svenska kennelklubben. Till dess hade Åhmansson gjort en strålande poliskarriär. Han var polismästare i Malmö 1982-86 och länspolismästare där 1986-87.(PM)
-
Skådespelaren Lena Nyman fyller 61 år på måndag (23/5).
Stockholm (PM)
Lena Nyman slog igenom på 1960-talet i de kontroversiella filmerna "461" och "Jag är nyfiken - gul". Senare har hon arbetat mycket med Hasseåtage, men också haft Dramaten som sin scen. På senare år har man kunnat se henne i filmer som "Sånt är livet" och "Skenbart" och på scen i "Cheek to cheek". (PM)
-

Bildtexter:

fd050523_1.jpg
Lena Nyman fyller 61 år den 23 maj. Bilden är från en föreställning på Teater Brunnsgatan 4.
Foto: Petra Hellberg

Mer läsning

Annons