Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Födelsedagar onsdag 19 oktober

Annons
Förre landshövdingen Carl Johan Åberg fyller 74 år på onsdag (19/10).
Stockholm (PM)
Carl-Johan Åberg avancerade genom finansdepartementet och blev en av socialdemokraternas främsta ekonomer. Han var chefredaktör för Aftonbladet 1980-82, statssekretare i utrikesdepartementet 1982-89 och sedan landshövding i Västmanlands län. Den posten lämnade han efter bara ett år för att bli vd för 1-3 AP-fonden. (PM)
-
Författaren John Le Carré fyller 74 år på onsdag (19/10).
Stockholm (PM)
John Le Carré är en pseudonym för David Cornwell, en av vår tids främsta författare av spionromaner. Genombrottsboken var \"Spionen som kom in från kylan\",1963. Spionen George Smiley blev något av en antihjälte i böcker som \"Mullvaden\" och \"Vinnare och förlorare\". Många av Le Carrés spionromaner har filmatiserats. Sedan muren föll har Le Carré förlagt handlingen i sina böcker till bland annat Sydamerika och Afrika. Den senaste romanen, som kom i fjol, heter \"Absoluta vänner\". (PM)
-
Fotbollspelaren Agne Simonsson fyller 70 år på onsdag (19/10)
Stockholm (PM)
Agne Simonsson var center i det svenska landslag som vann silver i fotbolls-VM på hemmaplan 1958. Han fick Svenska Dagbladets bragdmedalj för sina två mål i segermatchen mot England på Wembley året därefter. Det blev sammanlagt 51 landskamper mellan 1957 och 1967. Efter spelarkarriären blev han tränare för bland annat Örgryte. (PM)
-
SVT:s förra vd Maria Curman fyller 55 år på onsdag (19/10).
Stockholm (PM)
Maria Curman fick avgå från posten som vd för Sveriges Television sedan det framkommit att hon ägt aktier i ett konkurrerande medieföretag. Hon fick bara ett år på posten, men hann sätta sin prägel på företaget. Innan dess var hon vd och förlagschef för Bonnier Utbildning och dramachef på Sveriges Television. Curman är spanjorska, men har bott i Sverige i hela sitt vuxna liv. Numera är hon tillbaka på Bonniers. (PM)
-
LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin fyller 53 år på onsdag (19/10).
Stockholm (PM)
Wanja Lundby-Wedin är LO:s första kvinnliga ordförande. Hon har suttit på sin post i fyra år. Wanja Lundby-Wedin är utbildad undersköterska, men har arbetat fackligt på heltid sedan 1981. Hon kom fram inom kommunalarbetareförbundet. Som LO-ordförande är hon en maktfaktor inom socialdemokraterna och sitter i verkställande utskottet. (PM)
-
Rocksångaren Lars Winnerbäck fyller 30 år på onsdag (19/10).
Stockholm (PM)
Lars Winnerbäck är en av Sveriges just nu största rockstjärnor, men också en av de hemligaste eftersom han sällan ger intervjuer. Han albumdebuterade 1996 och har sedan dess stadigt byggt upp en stor fanskara med sin politiskt färgade och kompromisslösa vissångarrock. Numera spelar Winnerbäck med regelbundna kompbandet Hovet och säljer ständigt ut de stora arenorna i hela Sverige. (PM)
-

Bildtexter:

fd051019_1.jpg
Lars Winnerbäck
Foto: Janerik Henriksson/Scanpix

Mer läsning

Annons