Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Födelsedagar söndag 11 september

/

Annons
Författaren Birgitta Trotzig fyller 76 år på söndag (11/9).
Stockholm (PM)
Birgitta Trotzig har ett 50-årig författarskap bakom sig, sedan debuten "Ur de älskandes liv" 1951. Hon har i sin produktion behandlat de grundläggande livsfrågorna. Hennes berättelser handlar ofta om människors utsatthet och har religiösa teman. Sedan 1993 är hon ledamot i Svenska Akademien. (PM)
-
Förra statsrådet Jan-Erik Wikström fyller 73 år på söndag (11/9).
Stockholm (PM)
Jan-Erik Wikström blev ett riksbekant ansikte då de borgerliga tog över regeringsmakten 1976. Folkpartisten Wikström var utbildningsminister i sex år. Han var riksdagsledamot fram till 1992 och blev sedan landshövding i Uppsala i fem år. Tidigare hade Wikström gjort karriär inom förlagsbranschen. (PM)
-
Filmregissören Brian De Palma fyller 65 år på söndag (11/9).
Stockholm (PM)
Brian De Palma har under en 40-årig karriär regisserat en rad omtalade filmer. Han lät sig inspireras av Alfred Hitchcock i början av sin bana, men hittade en mer egen stil allt eftersom. Bland hans mest kända filmer kan nämnas "Carrie", "Scarface" och "De omutbara". På 90-talet har det mest blivit publikfiaskon, även om De Palma regisserade "Mission: impossible" med Tom Cruise. (PM)
-
Fotbollspelaren Franz Beckenbauer fyller 60 år på söndag (11/9).
Stockholm (PM)
Franz Beckenbauer, kallades "Kaiser Franz" för sin fältherrelika spelstil under en karriär som förde med sig både VM- och EM-guld med Västtyskland och massvis med titlar med klubblaget Bayern München. Han anses vara den bäste försvarare som spelat fotboll. Som tränare för Västtyskland 1990 blev han den förste att vinna VM både som tränare och spelare. Numera är han ledare i Bayern München och mannen bakom Tysklands lyckade kampanj för att få arrangera fotbolls-VM 2006. (PM)
-
Författaren Åsa Moberg fyller 58 år på söndag (11/9).
Stockholm (PM)
Åsa Moberg är författare, journalist och debattör som skrivit om en rad områden. Hon har bland annat varit sexual- och samlevnadsrådgivare med egen spalt, skrivit debattböcker mot kärnkraft och varit krönikör i Aftonbladet. 1996 kom hennes uppmärksammade "Simone och jag: Tanken kring Simone de Beauvoir" och häromåret "Adams bok", som tar upp hennes dåvarande sambos manodepression. (PM)
-

Bildtexter:

fd050911_1.jpg
Franz Beckenbauer
Foto: Reuters

Mer läsning

Annons