Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Födelsedagar söndag 7 augusti

/

Annons
Sportkommentatorn Sven "Plex" Petersson fyller 79 år på söndag (7/8).
Stockholm (PM)
Sven "Plex" Petersson guidade oss genom några av Sveriges största sportögonblick i tv. Alla Ingemar Stenmarks stora segrar och Anders Gärderuds OS-guld i Montreal 1976 är bara några som "Plex" kommenterade i tv. Förutom backhoppningen på nyårsdagen, förstås. Han kom från Östersunds-Posten och radion till tv:s sportredaktion redan 1959 och har bevakat alla stora evenemang. Nu är han pensionär, men brukar ändå kommentera starten i Vasaloppet varje år. (PM)
-
Filmanimatören Per Åhlin fyller 74 år på söndag (7/8).
Stockholm (PM)
Per Åhlins "Karl-Bertil Jonssons julafton" från 1975 är en älskad del av det svenska julfirandet. Det var bara ett av alla samarbeten Per Åhlin gjorde med Hasseåtage. Han illustrerade även filmerna "I huvet på en gammal gubbe" och "Dunderklumpen". Per Åhlin driver egen animationsstudio utanför Malmö och har bland annat regisserat filmerna "Resan till Melonia" 1989 och "Hundhotellet" häromåret. (PM)
-
Tv-profilen Siewert Öholm fyller 66 år på söndag (7/8).
Stockholm (PM)
Siewert Öholm är numera frilans och syns inte i tv längre. Men under 30 år var han en välkänd debattledare som inte lämnade någon oberörd, i program som "Svar direkt", "Nattcafé" och "Kvällsöppet". Han var lärare och kommunalpolitiker i Västerbotten när han "upptäcktes" av tv för att producera frikyrkliga sångprogram. (PM)
-

Bildtexter:

fd050807_1.jpg
Sven "Plex" Petersson
Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix

Mer läsning

Annons