Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Födelsedagar tisdag 26 juli 2005

Annons
Filmregissören Blake Edwards fyller 83 år på tisdag (26/7).
Stockholm (PM)
Blake Edwards är en av de mest framgångsrika filmregissörerna i Hollywoods historia. Han regisserade filmerna om Rosa Pantern och gjorde sedermera den manschauvinistiska succén \"Blåst på konfekten\". Han började som tv-regissör innan det blev film. Blake Edwards är gift med skådespelerskan Julie Andrews. Härom året fick han en heders-Oscar för sin långa karriär. (PM)
-
Socialstyrelsens tidigare generaldirektör Claes Örtendahl fyller 64 år på tisdag (26/7).
Stockholm (PM)
Claes Örtendahl blev statssekreterare på Civildepartementet 1983, två år senare chef för Statskontoret och 1989 chef för Socialstyrelsen. Som sådan kom han mest i ropet för en kreditkortsaffär där företagskortet hade använts för privat bruk. Sedan han lämnade sin post 1998 har Claes Örtendahl arbetat som konsult åt bland annat Sida, Världsbanken och WHO. (PM)
-
Säpochefen Klas Bergenstrand fyller 60 år på tisdag (26/7).
Stockholm (PM)
Klas Bergenstrand är chef för säkerhetspolisen, Säpo, sedan i fjol. Han har varit i händelsernas centrum i drygt två decennier. Bergenstrand var riksåklagare i tio år och innan dess rättschef och departementsråd i justitiedepartementet. Som sådan placerades han mitt i den inledande utredningen av mordet på statsminister Palme, vilket var väldigt kontroversiellt. (PM)
-
Travtränaren Stig H Johansson fyller 60 år på tisdag (26/7).
Stockholm (PM)
Stig H Johansson är Sveriges mest välkände travkusk och en av de mest vinstrikaste. Solvallatränare har vunnit drygt 6 100 lopp under en dryg 35 årig karriär, varav sex segrar i prestigefyllda Elitloppet. Han har bland annat kört legendariska hästar som Victory Tilly, Queen L, Utah Bulwork, The Onion och Peace Corps. (PM)
-
Bordtennisspelaren Stellan Bengtsson fyller 53 år på tisdag (26/7).
Stockholm (PM)
Stellan Bengtsson är en av de största i den svenska idrottshistorien. Bara 18 år gammal blev han förste svensk att vinna VM-titeln i bordtennis. Falkenbergspelaren vann även ett brons tolv år senare. Han vann nästan alla titlar som går att vinna i sporten och blev en förebild för den kommande generationen. Efter sin aktiva karriär blev Stellan Bengtsson tränare. (PM)
-
Skådespelaren Kevin Spacey fyller 46 år på tisdag (26/7).
Stockholm (PM)
Kevin Spacey är en av Hollywoods största stjärnor, men genombrottet kom sent. Först i \"De misstänkta\" för snart tio år sedan fick den stora publiken upp ögonen för honom. Det blev en Oscar för den rollen och ytterligare en för \"American beauty\" häromåret. Kevin Spacey trivs också väldigt bra på scen och har gjort stor succé i Eugene O\'Neilldramerna \"Lång dags färd mot natt\" och \"Si iskarlen kommer\" i New York. (PM)
-
Skidåkaren Torgny Mogren fyller 42 år på tisdag (26/7).
Stockholm (PM)
Torgny Mogren var den sista stora stjärnan i Sveriges fina 80-talsgeneration av skidåkare. Han vann VM-guld på femmilen så sent som 1991 och 93 och vann även OS-guld i stafett 1988 och två VM-guld. Dessutom tog han hem den totala världscupen i längdåkning 1987. Efter karriären har han bland annat varit expertkommentator i radio. (PM)

Mer läsning

Annons