Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Födelsedagar tisdag den 24 maj 2005

Annons
Akademieledamoten Knut Ahnlund fyller 82 år på tisdag (24/5).
Stockholm (PM)
Knut Ahnlund är ledamot av Svenska Akademien sedan 1983, men slutade 1996 delta i akademiens arbete i protest mot dåvarande ständige sekreteraren Sture Allén. Ahnlund är litteraturforskare, författare, översättare och kritiker och har skrivit om bland annat Isaac Singer och Octavio Paz. I fjol gav han ut en essäsamling om spansk och latinamerikansk litteratur.(PM)
-
Sångaren Bob Dylan fyller 64 år på tisdag (24/5).
Stockholm (PM)
Bob Dylan är rockhistoriens i särklass viktigaste låtskrivare. Han började som protestsångare till akustisk gitarr i början av 1960-talet och skrev ett par mästerverk som "The times they are a-changing" och "Blowin' in the wind". 1965 pluggade han i strömmen och började göra rockigare musik. Många av hans gamla fans hatade honom för det, men en ny publik upptäckte Bob Dylan genom album som "Highway 61 revisited" och "Blonde on blonde". I fjol kom hans självbiografi. (PM)
-
Nobelstiftelsens vd Michael Sohlman fyller 61 år på tisdag (24/5).
Stockholm (PM)
Michael Sohlman leder stiftelsen som förvaltar Alfred Nobels pengar och delar ut Nobelpriset varje år. Därmed för han vidare en gammal släkttradition. Farfar Ragnar Sohlman var nämligen Alfred Nobels testamentsexekutor. Tidigare var Michael Sohlman bland annat statssekreterare på Jordbruksdepartementet och statssekreterare på UD. (PM)
-
Skådespelerskan Priscilla Presley fyller 60 år på tisdag (24/5).
Stockholm (PM)
Priscilla Presley träffade Elvis Presley redan 14 år gammal. Hennes far var officer i Tyskland där Elvis var stationerad. De gifte sig åtta år senare, men skilde sig 1973. Som mor till deras dotter Lisa Marie har hon emellertid spelat stor roll i skötseln av Elvis-imperiet efter rockkungen död. På egen hand har Priscilla Presley försökt sig på skådespeleri. Hon hade en roll i "Dallas" och i tre "Nakna pistolen"-filmer.(PM)
-
Fotbollspelaren Eric Cantona fyller 39 år på tisdag (24/5).
Stockholm (PM)
Eric Cantona är Manchester Uniteds bäste spelare genom tiderna - det blev han utsedd till i en omröstning härom året. Han blev minst lika uppmärksammad för sitt humör. Bland annat stängdes fransmannen av för att ha sparkat en åskådare i publiken. 1997 avslutade han sin karriär för att försöka bli skådespelare. Efter karriärens slut har han medverkat i några filmer utan att få ett större genombrott.(PM)
-

Bildtexter:

fd050524_1.jpg
Bob Dylan fyller 64 år den 24 maj.
Foto: Leif R Jansson/Scanpix

Mer läsning

Annons