Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Födelsedagar torsdag 10 november

Annons
Vapenuppfinnaren Michail Kalasjnikov fyller 86 år på torsdag (10/11).
Stockholm (PM)
Michael Kalasjnikov uppfann och fick ge namn åt geväret Kalasjnikov, också känt som AK-47. Ryssen Kalasjnikov var en vapenintresserad stridsvagnsförare som när han sårades i det andra världskriget började experimentera fram ett nytt vapen. 1947 blev han klar. Det blev ett av de mest använda i världen. Kalasjnikov blev sedermera general och fick Leninorden tre gånger. (PM)
-
Textförfattaren Tim Rice fyller 61 år på torsdag (10/11).
Stockholm (PM)
Tim Rice är för oss svenskar mest känd som mannen bakom texterna till Björn & Bennys musikal "Chess". Men engelsmannen var också Andrew Lloyd-Webbers samarbetspartner i musikaler som "Jesus Christ Superstar" och "Evita". Samarbetet avbröts inte så värst hjärtligt och Rice har sedan dess mest ägnat sig åt sitt stora cricketintresse. Ett tag var han gift med sångerskan Elaine Page. (PM)
-
Friidrottaren Mike Powell fyller 42 år på torsdag (10/11).
Stockholm (PM)
Mike Powell är världsrekordhållare i längdhopp. En gyllene kväll under VM i Tokyo 1991 raderade han ut Bob Beamons klassiska världsrekord ur rekordböckerna när han hoppade 8,95 och vann VM-guld. Men under resten av karriären fick han stå i skuggan av den store Carl Lewis och tog "bara" två silver i OS (1988 och 1992). Mike Powell är en stor Sverigevän som ofta har tävlat här och faktiskt var chaufför åt svenska Radiosporten under OS 1984 i Los Angeles. (PM)
-

Bildtexter:

fd051110_1.jpg
Mike Powell
Foto: Reuters

Mer läsning

Annons