Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Födelsedagar torsdag 29 september

Annons
Skådespelerskan Anita Ekberg fyller 74 år på torsdag (29/9).
Stockholm (PM)\nAnita Ekberg är en av Sveriges största sexsymboler på film, odödlig i filmhistorien för sitt bad i Fontana di Trevi i Rom i "Det ljuva livet". Anita Ekberg blev fröken Sverige 1951 och började snart en filmkarriär. Hon har emellertid aldrig filmat i Sverige, utan fann sin marknad i Italien där hon bosatte sig efter en ganska medioker samling filmer i Hollywood. (PM)
-
Sångaren Jerry Lee Lewis fyller 70 år på torsdag (29/9).
Stockholm (PM)
Jerry Lee Lewis fick smeknamnet "The Killer" för sin kompromisslösa stil och sitt lika kompromisslösa artisteri på scenen, som en av de första stora rockstjärnorna på 50-talet. "Whole lotta shakin' goin' on" var hans stora hitlåt. Men karriären började dala när det visade sig att han gift sig med en minderårig kusin. Fast han har hela tiden fortsatt turnera och har kvar sin plats i rockhistorien. (PM)
-
Italiens premiärminister Silvio Berlusconi fyller 69 år på torsdag (29/9).
Stockholm (PM)
Silvio Berlusconi är Italiens premiärminister och sitt lands mäktigaste affärsman i en och samma person. Han återvaldes till ämbetet 2001, sju år efter förra gången han var premiärminister. Berlusconi, som kontrollerar Fininverstkoncernen, med tv-kanaler och fotbollslaget Milan i portföljen är mycket kontroversiell. Han har anklagats för att vara inblandad i en rad mutskandaler, men alltid överklagat alla fällande domar så att ingen hunnit vinna laga kraft. (PM)
-
Skådespelaren Thomas Hellberg fyller 64 år på torsdag (29/9).
Stockholm (PM)
Thomas Hellberg är skådespelaren som varit lika säker i seriösa roller som i privatteatrarnas farser, främst på Folkan och Maxim i Stockholm. Han har spelat Gustav III i tv och gjort en rad polisroller i filmer som "Mannen på taket" och "Mannen från Mallorca". Hellberg har även regisserat teater. (PM)
-
Polens förre president Lech Walesa fyller 62 år på torsdag (29/9).
Stockholm (PM)
Lech Walesa var Polens president mellan 1990 och 1995, en fantastisk kulmen på den strid han inledde som ledare för fackföreningsrörelsen Solidaritet i slutet av 70-talet. Walesa blev hela världens hjälte när han kämpade mot kommunistregimen och till sist kunde grunda landets första fria fackförening. Han sattes i fängelse, men fick Nobels fredspris 1983. 1990 kunde han till slut nå presidentposten efter att ha vunnit det första fria demokratiska valet efter kommunismens fall. (PM)
-
Friidrottaren och politikern Sebastian Coe fyller 49 år på torsdag (29/9).
Stockholm (PM)
Sebastian Coe var en hjälte på löparbanan. Det blev två OS-guld på 1 500 meter och ett världsrekord på 800 meter som stod sig i nästan 20 år. Nu har han blivit en hjälte även utanför, som OS-generalen som överraskande fixade spelen 2012 till London. Efter idrottskarriären blev han invald i parlamentet för de konservativa, men åkte ur parlamentet 2001. (PM)
-

Bildtexter:

fd050929_1.jpg
Anita Ekberg
Foto: Janerik Henriksson/Scanpix

Mer läsning

Annons