Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Födelsedagar torsdag 6 oktober

Annons
Tonsättaren Ralph Lundsten fyller 69 år på torsdag (6/10).
Stockholm (PM)
Ralph Lundsten var en föregångare inom elektronmusiken i Sverige. Redan 1959 startade han sin studio Andromeda där han har kombinerat musik med andra konstnärliga uttrycksmedel, som bild. Till skillnad från många andra inom elektronmusiken har han skrivit sångbara melodier, vilket har fått stor spridning. Han har även skrivit för film och tv. (PM)
-
Skådespelerskan Britt Ekland fyller 63 år på torsdag (6/10).
Stockholm (PM)
Britt Ekland har blivit mer omskriven för sitt kändisliv än för sina filmer. Inte minst för sitt stormiga äktenskap med Peter Sellers under fyra år på 60-talet. Men hon var Bondbrud i \"Mannen med den gyllene pistolen\" på 70-talet, innan familjelivet fick gå först i äktenskapet med Stay Cats-medlemmen Slim Jim McDonnell. De skildes 1992. (PM)
-
Författaren Anna Wahlgren fyller 63 år på torsdag (6/10).
Stockholm (PM)
Anna Wahlgren debuterade som författare 1968 och blev snabbt omstridd och känd för sina åsikter. Inte minst om barn, som niobarnsmamma har hon naturligtvis mycket erfarenhet. Hon har skrivit ett 20-tal romaner, bland annat \"Veka livet\". Råd och erfarenheter till mammor finns i \"Barnaboken\" som kommit ut i flera upplagor. (PM)
-
Sinn Fein-ledaren Gerry Adams fyller 57 år på torsdag (6/10).
Stockholm (PM)
Gerry Adams leder Sinn Fein, den politiska grenen av IRA, sedan 1983. Därmed är han en nyckelperson i den nordirländska fredsprocessen som ledde fram till långfredagsavtalet 1998. Han har blivit invald i det brittiska parlamentet flera gånger, men vägrat inta sin plats. Adams är mycket kontroversiell och misstros av stora delar av det protestantiska lägret i Nordirland där många tror att han är aktiv i IRA, en grupp som nu lovat lämna den väpnade kampen. (PM)
-

Bildtexter:

fd051006_1.jpg
Britt Ekland
Foto: Mats Andersson/Scanpix

Mer läsning

Annons