Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Forskare varnar för värktablett till gamla

Annons
Forskare varnar för att rutinmässigt ge gamla människor acetylsalicylsyra som skydd mot hjärtinfarkt. Ämnet som finns i vanliga värktabletter kan i stället öka risken för mag- och hjärnblödning.
Blödningsrisken kan uppväga vinsten som skyddet mot hjärtinfarkt ger, skriver forskarna i en australisk studie som British Medical Journal publicerar på fredagen.
Forskarna har gått igenom en databas över 20 000 7074-åriga kvinnor och män i delstaten Victoria. De vägde in nackdelar och förtjänster i en hypotetisk studie över medicinering av de äldre med acetylsalicylsyra. Data över dessa nackdelar och förtjänster hade de fått från tidigare kliniska studier av ämnet.
Forskarna körde uppgifterna i dator och fann att 710 av kvinnorna och männen skulle besparas hjärtinfarkt och 54 undgå slaganfall. Å andra sidan skulle 1 071 äldre få svåra magblödningar och 129 drabbas av hjärnblödning.
De gamlas förväntade livslängd påverkas inte av medicinering med acetylsalicylsyra, säger forskarna. Deras slutsats är att läkarna måste motstå frestelsen att blint behandla med gamla med ämnet.
Det vanliga är att läkarna skriver ut en speciell lågdostablett med acetylsalicylsyra, praxis i Sverige och många andra länder. I Sverige dominerar Trombyl med 75160 milligram acetylsalicylsyra i en tablett. Vanliga värktabletter som Bamyl, Magnecyl och Treo innehåller 500 milligram. Ämnet har visat sig effektivt motverka bildning av blodproppar som kan vålla hjärtinfarkt och slag.

Mer läsning

Annons