Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

George Best till den sista vilan

Inramningen var kunglig när fotbollsidolen George Best följdes till den sista vilan - med ett undantag: ett hav av fotbollströjor och souvenirer vittnade om att det var en idrottsstjärnas hädanfärd.

Annons
Best begravdes på lördagen i hemstaden Belfast i Nordirland.
Begravningen inleddes med en samling i hans barndomshem i Cregagh öster om staden. Kistan fördes därefter i kortege till det nordirländska parlamentet Stormont.
Längs kortegevägen stod trots hällande regn tiotusentals applåderande människor. Reklamskyltarna på busshållplatserna längs vägen hade bytts ut mot bilder av Best eller hans spelartröja i Manchester United med siffran sju.
Best var protestant, men hans enorma talang gjorde honom populär också bland katoliker i Nordirland trots att hans framgångsrika fotbollskarriär sammanföll med oroliga tider i den brittiska provinsen.
Vid parlamentet hade man berett plats för 30 000 personer och byggnaden var dekorerad med fotbollströjor: det nordirländska landslagets gröna och vita och klubbens röda. Manchester Uniteds manager Alex Ferguson fanns bland gästerna liksom det engelska landslagets förbundskapten Sven-Göran Eriksson.
Best avled den 25 november i sviterna av mångåriga alkoholproblem.

Mer läsning

Annons