Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gustaf Olivecrona död

/

En av de stora inom svensk politisk journalistik har gått bort. Gustaf Olivecrona, 81, avled på måndagen efter en längre tids sjukdom.

Annons
Det finns en handfull namn som kan framhävas när man pratar om svensk politisk tv-journalistik. Under mediets första år existerade den knappt, reportrarna fungerade mer som mikrofonstativ åt politikerna som fritt och oemotsagda fick lägga ut texten.
Men i mitten av 1960-talet införde Gustaf Olivecrona, Åke Ortmark och Lars Orup - de tre O:na - den form av journalistik som vi är vana att se i dag. Pålästa och inte fullt så respektfulla ställde de politikerna mot väggen.
 Jag upplevde det som om vi skapade en ny journalistisk självständighet i förhållande till makthavarna. Vårt samarbete förädlade skjutjärnsjournalistiken, det gällde att vara påläst och ställa envisa frågor i syfte att få fram information. Det är vardagsmat i dag, men då var det inte det, säger Åke Ortmark till TT.
 Gustaf spelade en ledande roll med sin integritet och sina kunskaper, tillägger han.
Det klassiska exemplet är utfrågningen av statsministern Tage Erlander 1966. På frågan vilket råd han ville ge till unga i bostadsbristens Sverige blev han närmast svarslös och miljonprogrammet tog full fart.
Gustaf Olivecrona studerade på Handels i Stockholm och på Berkeleyuniversitetet i San Francisco. Han arbetade också på San Francisco Cronicle tillsammans med Pierre Salinger, senare berömd pressekreterare åt John F Kennedy. I Sverige arbetade han först på Sveriges Radio innan han tog steget över till tv och den politiska och ekonomiska journalistiken.
Gustaf Olivecrona skrev också flera uppmärksammade böcker om Sveriges ekonomiska och politiska makthavare.

Mer läsning

Annons