Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hälsan påverkas av vad farfar åt som barn

Annons
Vår hälsa påverkas av vad våra farföräldrar åt som barn. Och det påverkar också vår livslängd. Det så kallade hälsoarvet hoppar vidare till nästa generation, enligt forskare vid Umeå universitet.
Forskningsrönen visar att arvet är könsbundet. Från föräldrarna går arvet vidare till sonen, som senare överför det till sina barn. De påverkas alltså av farföräldrarnas leverne. Om det exempelvis fanns ett överflöd av mat under perioden strax före farföräldrarnas pubertet, drabbas barnbarnen i högre grad av diabetes samt hjärt- och kärlsjukdomar. Deras liv blir också kortare.
 Det var alltså bättre om farmor svalt, säger professor Lars Olov Bygren, en av forskarna som genomfört undersökningen.
Upptäckten har fått internationell uppmärksamhet, bland annat ska den brittiska tv-kanalen BBC visa delar av fenomenet i den dokumentärfilm, skriver Västerbottens Folkblad.

Mer läsning

Annons