Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hantverkare som gick till havs

/
  • Kurt Bergman ser tillbaka på ett äventyrsrikt liv fyllt av spännande upplevelser.
  • Kurt Bergman har många minnen var sjön och var bland annat flottist vid kungliga flottan.
  • Här ses några minnen från ungdomsåren till sjöss.

Som ung sjöman upplevde han äventyr i Sydamerika och mötte krigets fasor runt om i Europa. Nu avnjuter Kurt Bergman en lugn pensionärstillvaro i en lägenhet i Bergsåker.

Annons

Delar av Kurt Bergmans liv är som en äventyrsbok. Det är en upplevelse att lyssna till hans minnen.

– Man får uppleva mycket om man rör på sig och jag hade en stor äventyrslust, förklarar Kurt Bergman.

ST träffar Kurt i hans lägenhet i Bergsåker. När vi skakar hand med honom och känner handslaget är det svårt att tro att han fyllt 87 år. Denne man var en gång vältränad gymnast och elitsoldat i flottan.

Kurt föddes 1928 och växte upp i Njurunda. Först i gamla sjukstugan i Nolby och sedan i gamla prästgården i Västbo. Där bodde han tillsammans med sin ensamstående mor och en yngre syster. Kurt fick liksom andra arbetarbarn tidigt hjälpa till för att klara uppehället. Kurt berättar hur han på vintrarna skottade snö hela vägen från kyrkoruinen i Nolby och upp till prästgården, en sträcka på en kilometer.

– Morsan fick hem stora vedlass varje höst och då fick jag handsåga och klyva upp alltihop, det fick jag bra armmuskler av, skrattar Kurt.

Kurt fiskade mycket i Ljungan, höll på med gymnastik och ville bli snickare. Kurts mor arbetade som sömmerska vid en möbelfirma i Kvissleby och där fick Kurt börja som snickarlärling. Men redan då i de tidiga tonåren hade Kurt en längtan ut i världen.

Han hamnade som bonddräng på Adelsö i Stockholms skärgård. Där såg man hans snickarfärdigheter och Kurt fick vara med och bygga ett hus.

Andra världskriget pågick 1944 när Kurt som 16-åring gav sig ut på världshaven. Kurt hade en längtan att få se sig om i världen. Via sjöförmedlingen mönstrade han på en båt som gick mellan Örnsköldsvik och England med trävaror. Sedan blev det jobb på en annan båt som gick med styckegods till hamnar i Europa och runt om i Medelhavet. Det blev många otäcka upplevelser under kriget.

– Det var en chock att få se sönderbombade städer i Tyskland och England. Och i Polen var vi med om saker som man helst vill glömma, säger Kurt och har för en stund svårt att hålla tårarna tillbaka.

Det stockar sig i halsen när Kurt minns en kamrat som på något sätt försvann från båten och sannolikt omkom i Polen.

Sjömanslivet fortsatte på ett antal fartyg. I närmare tre års tid var Kurt på en båt som gick från den amerikanska östkusten och ner till Argentina och Brasilien. Kurt passade på att se sig om så mycket som möjligt under ledig tid i hamnarna. Någonstans i en djungel i Sydamerika blev han stungen av något och drog på sig en tropisk åkomma. Kurt fick svårt att gå och blev liggande i en sjukhytt en längre tid.

Kurt mönstrade av från det civila sjömanslivet 1951 men hamnade då på en båt igen. Det var dags för den uppskjutna militärtjänstgöringen som flottist. Kurts goda fysik och arbetet till sjöss gjorde att han klarade flottans tuffa uttagningar för att bli marin soldat ombord på en ubåt.

1952 fick Kurt jobb som rörmokare i Sundsvall. Han flyttade till Skönsmon och träffade blivande hustrun Marta. De gifte sig 1954 i Skönsmons kyrka. Paret fick två barn. Dottern Christina, född 1957 samt en son som är avliden.

Kurt fortsatte som rörmokare under resten av yrkeslivet. De avslutande åren drev han en egen rörfirma ihop med en kollega.

På fritiden blev det väldigt mycket snickeri. Kurt byggde båtar, en sommarstuga i Njurunda och snickrade möbler och prydnadssaker.

1961 var Kurt klar med ett hus i Rasåsen i Töva som han byggt i stort sett helt själv till sig och sin familj.

– Jag tyckte väldigt mycket om att snickra och bygga och det fick ta den tid det tog, förklarar Kurt.

Kurt flyttade från huset för sju år sedan. I dag är Kurt Bergman änkeman och bor ensam i en lägenhet i Bergsåker. Där trivs han bra och kan se tillbaka på ett äventyrsrikt liv fyllt av upplevelser.

Mer läsning

Annons