Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Haven mildrar växthuseffekten

/

De kalla haven är betydelsfulla för jordens klimat.
Nyligen upptäckte Sundsvallsfödda Sara Jutterström att när is bildas ökar havens upptag av koldioxid. Havsvattnet magasinerar alltså luftens koldioxid och lindrar växthuseffekten.

Annons
Mer än en tredjedel av de mänskliga utsläppen av koldioxid upptas av havet. Men tidigare har man trott att de kalla havens upptag av koldioxid under vintern varit försumbart.
Sara Jutterström har bland annat tagit fram nya beräkningsmetoder för att uppskatta hur mycket kol från mänskliga utsläpp som finns i havsvatten. Hon visade att cirka 1 procent av det kol som människan släpper ut finns i de kalla haven mellan Grönland, Island och Norge.
Hon visar också att när is bildas ökar havens upptag av koldioxid, särskilt när vindar för bort den nya isen så att vattenytan fortfarande har kontakt med atmosfären. Även om växthuseffekten gör de arktiska somrarna mildare bildas fortfarande mycket is på vintern, och haven kan då bli ett magasin för en del av den koldioxid som människan släpper ut och som späder på växthuseffekten.
Om haven tar upp koldioxid nu kan det ta tusen år innan den släpps lös igen, säger Sara Jutterström.
Hon är uppväxt i Indal, Bollnäs och Sundsvall, gick naturvetenskapliga programmet vid Hedbergska och ville läsa oceanografi.
Jag tyckte att havet var spännande. Jag har alltid varit ute i båtar och i sommarstugor, säger hon.
I Göteborg fanns en sådan utbildning och hon flyttade dit. Men hon kom i stället att läsa matematik, kemi och så småningom också marin kemi, som hon för några dagar sedan blev doktor i vid Göteborgs universitet. Så hon kom till havet till slut i alla fall.
Hennes upptäckter är mest användbara när forskarna gör modeller och försöker skapa olika scenarier för hur växthuseffekten kommer att påverka världens klimat. Hon arbetar vidare på sina forskningsrön åtminstone året ut vid Göteborgs universitet, och hon har gott hopp om att få stanna längre.
Sara Jutterström har gjort tre expeditioner till Grönland och Arktis och själv tagit sina vattenprover. Men till skillnad från forskare som letar miljögifter ser hon inga snabba förändringar: De fenomen hon försöker spåra är processer som tar hundratals år. Och is var det ingen brist på än så länge.
Vi verkade mest fastna i den, säger hon och skrattar.

Mer läsning

Annons