Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Havet och båtar gav livskraft

Annons
Bengt Engwall, Sundsvall, har avlidit 72 år gammal. Hans närmaste är hustrun Ann-Marie, sonen Anders i Uppsala, dottern Carin och hennes sambo Michael och deras dotter Saga i Sundsvall.
***
Bengt var född och uppvuxen i Östhammar i Roslagen där föräldrarna hade blomsteraffär och handelsträdgård. Han fick efter skolan anställning i småstadens charkuteriaffär och blev styckmästare. Efter giftermålet 1959 startade han och Ann-Marie en livsmedelsbutik i Gävle men de fortsatte norrut 1961 då Bengt fick arbete som försäljare av kontorsmaskiner i Sundsvall.
Norra Roslagens kusttrakter brukar kallas "Lilla Norrland". Kanske var det likheten med födelsebygden som gjorde att Bengt trivdes så bra i Sundsvall att han blev kvar där livet ut.
Ända från tidig ungdom och upp i pensionsåldern var sjön, båtar och samvaron med båtfolk hans främsta fritidsintresse. Havet gav honom livskraft. I Östhammar var han tävlingsseglare med sina båtar "Symfoni" och "Lotta" i 5-metersklassen. När han kom till Sundsvall måste han köpa större båtar för seglingar på öppet hav. Han blev känd som en skicklig rorsman med stor entusiasm för att hissa segel och ge sig ut på fria vatten. Som framgångsrik säljare fick han många prisresor ut i världen, men ivrigast berättade han om upplevelser på hav och i skärgårdar hemmavid.
Bengt var medlem i Sundsvalls Segelsällskap, Flottans män, Medelpads sjöhistoriska förening och i Sjövärnskåren i Västernorrland.
I Sjövärnskåren, som bland annat bedriver ungdomsutbildning vid sommarläger på Lungö utanför Härnösand, lade händige Bengt ned ett jättearbete och kamraterna omvittnar det stora tomrum han lämnat efter sig.
Trots hälsoproblem de senaste åren gav han sig på arbetsuppgifterna i kåren med stor energi. Han skrapade, spacklade och målade om transportkuttern nr 403, en 17-metersbåt som kåren döpt till "Lunkentuss".
Bengt kunde prata om "Lunkentuss" i timmar.
Men störst var hans engagemang för familjen. Han hann få uppleva glädjen att han skulle bli morfar denna vår men han avled tragiskt efter en olycka kort innan första barnbarnets födelse.
Med sitt öppna sinne, sin pratgladhet och sitt skämtlynne hade Bengt lätt att få kontakt med människor, en egenskap som också gav honom fördelar i arbetet som säljare.
"Bengan" var en härlig kille, säger kompisen Mats i Sjövärnskåren.
Vi är många som minns honom på samma sätt.
För släkt och vänner
Sören Löfvenhaft
Mer läsning

Annons