Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

HD prövar komplicerad adoption av biologiskt barn

Annons
StockholmTT
En kvinna i Stockholms län får sitt fall prövat av Högsta domstolen sedan hon inte fått adoptera sitt biologiska barn, fött av en surrogatmamma.
Kvinnan som inte kunde få egna barn lät sin mans syster, svägerska, bli surrogatmamma genom en provrörsbefruktning samt insemination genomförd på en klinik i Finland.
När dottern föddes för cirka tre år sedan togs barnet direkt om hand av paret. Kvinnan var dock formellt tvungen att adoptera barnet även om hon var dess biologiska moder. Men adoptionen drog ut på tiden och förhållandet mellan paret tog under tiden slut.
Juridiskt sett blev det komplicerat eftersom den biologiska modern inte fött fram barnet och inte heller hunnit adoptera det. Därför betraktas hon i laglig mening inte som barnets mor. Tingsrätten godkände dock så småningom adoptionen men då hade mannen ångrat sig och motsatte sig adoptionen innan den vunnit laga kraft.
Därför gick fallet vidare till hovrätten som gav mannen rätt och hänvisar till att paret inte formellt var skilda och att makar inte får adoptera annat än gemensamt. Slutsatsen blev att om en part motsätter sig adoptionen går den alltså inte att genomföra, trots att barnet i realiteten är kvinnas biologiska barn och dessutom bor hos henne och är uppfostrad av henne.
Kvinnan överklagade till HD som nu har beviljat prövningstillstånd.
Det principiellt viktiga för domstolen att ta ställning till är moderskapets fastställande. Det vill säga om modern är den vars ägg är befruktat eller den som fött fram barnet. Dessutom vill kvinnan att HD ska ta ställning till om samtycke vid adoption ska behövas när de gäller en biologisk mor.

Mer läsning

Annons