Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Helge Gustavsson har avlidit

Annons
Helge Gustavsson, Timrå, har avlidit i en ålder av 80 år.
Han var född i Norge av svenska föräldrar och familjen återvände till Sverige i mitten av 1950-talet. De bosatte sig då i Timrå, där Helges farbröder bodde. Pappa Albin kom ursprungligen från Värmland och mamma Matilda från Alnö.
Helge Gustavsson var från unga år gravt syn- och hörselskadad och levde på flera sätt i det tysta. Han läste mycket och förkovrade sig själv.
Han träffade en flicka med tbc, som liksom honom inte kunde gå ut på danser och liknade arrangemang. De gifte sig 1955 och året därpå föddes dottern Eva.
När han kom till Sverige fick han jobb som pappersarbetare vid Östrandsfabriken i Timrå och förblev företaget trogen hela sitt yrkesliv. Han uppskattade mycket det stöd han fick från arbetsgivaren. Arbetskamraterna och sina vänner på fabriken värdesatte han högt.
Helge Gustavsson var en kämpe och stor humanist som var nöjd med livet trots sina handikapp. I Timrå byggde han ett eget litet hus där han bodde fram till sin död. Han var i yngre dagar en aktiv idrottsman och skicklig i olika kastsporter. Under en period tränade han ett damlag i handboll.
Så här har vännen Staffan beskrivit Helge: "Jag har många gånger sagt att Helge var en av de mest intellektuella personer jag mött. Han var intresserad av det mesta, han var vetgirig och han hade ett osedvanligt gott minne. Om förutsättningarna för honom hade varit annorlunda så hade han kunnat göra en akademisk karriär inom de flesta fakulteter. Men nu är han borta och med honom alla hans kunskaper och hans erfarenheter. Aldrig mer får jag höra honom citera norska författare och inte får jag träffa honom i Borgvattnet. Istället får jag glädjas åt att jag fått lära känna en spännande och intressant människa som blev en mycket god och kär vän och det kan ingen ta ifrån mig."
Närmast sörjande är dottern Eva och hennes familj samt övrig släkt och vänner.

Mer läsning

Annons