Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hilda "Heddy" Göransson har avlidit

Annons
Hilda \"Heddy\" Göransson, Östersund, har avlidit i en ålder av 84 år.
Hon föddes 1921 i Valsjöbyn, Hotagen. Av hennes sex syskon är fyra fortfarande i livet, den äldsta 101 år. Redan som åttaåring fick hon börja arbeta som getarflicka för att bidra till familjens försörjning efter att pappan avlidit alldeles för ung. Efter avslutad skolgång kom hon till Östersund. Där fick hon praktik och utbildning på Annas damskrädderi och blev senare också anställd där. Hon hade god fysik och stor livsglädje och tog sig gärna en skid- eller cykeltur i omgivningarna runt Storsjöbygden.
Hon träffade sin make Göran under krigsåren. Han gav henne smeknamnet Heddy och det kom hon därefter att kallas. De gifte sig 1941 och bosatte sig i Mörsil där de två första sönerna, Jan-Gunnar och Kjell, föddes. Familjen flyttade 1947 till Gäddede i norra Jämtland och utökades där med barnen Sven och Suzanne. Trots den nu stora familjen räckte hennes krafter ändå till för olika sömnadsuppdrag. Hon sydde även mycket av barnens kläder. Ett arbete som hon till största delen fick göra under kvällar och nätter.
Hemmet, varmt och ombonat, har varit en central plats för henne. Dörren har alltid varit öppen för nära och kära. Otaliga är de vällagade middagar hon så generöst bjudit släkt och vänner på genom åren. Råvarorna hämtade hon gärna själv från skog och mark eller i någon fjällsjö. Naturen var hennes stora kraftkälla. Stugan i Håkafot, fisket i Leipikvattnet och de hemliga kantarellbackarna var några av hennes smultronställen.
Blommor har växt och mått gott av hennes gröna fingrar. Hon var också mycket skicklig i handarbete och delade med varmt hjärta med sig av sina skapelser.
Hon blev Frostviken trogen fram till sin pensionering från tjänsten som terapibiträde vid Gäddede sjukstuga. Hon flyttade därefter till Östersund och kunde de sista 18 åren bland annat ägna sig åt att resa som hon tyckte mycket om och besökte gärna barn, barnbarn och barnbarnsbarn i USA och Sverige. V75 och kortspel med vänner var också kära sysselsättningar.
Hon hade alltid en varm och positiv livssyn även de gånger då livet var svårt. Kretsen av nära vänner, alla åldrar representerade, var därmed väldigt stor och hennes kamratskap orubbligt.
Hennes ungdomliga sinne och glada skratt uppskattades av alla och hon blev till en god förebild. Sin stora styrka visade hon inte minst under sina sista levnadsdagar. Hon var nöjd med sitt liv och var trygg in i slutet.
Närmast sörjande är fyra barn, tio barnbarn, nio barnbarnsbarn, fyra syskon, släkt och många vänner.

Mer läsning

Annons