Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hilda Sillman har avlidit

/

Annons
Hilda Sillman, född Falk, Njurunda, har avlidit i en ålder av 93 år.
Hon var född i byn Trångsund i Gnarps socken. Efter skolan i Ragvaldsnäs blev hon lillpiga i olika hushåll i Gnarp.
I början av 1930-talet träffade hon Einar Viklund från Skatan som hon senare gifte sig med. Einar var fiskare och Hilda fick hjälpa till med allt från att ro strömmingsskötar till att rensa fisken. Tillsammans med maken var hon med och bildade den första kooperativa fiskareföreningen under depressionen. Nitton år gammal öppnade hon tillsammans med sin svåger Gustav en liten fiskaffär i Kvissleby.
När kriget kom i slutet av 1930-talet köpte makarna ett lantbruk i Uddarna, Njurunda, där de bland annat hade några kor och en jordgubbsodling. 1947 införskaffades en ny butik, Kvisslebys fisk, frukt och grönsaker. Familjen bosatte sig där och två år senare övertogs en större livsmedelsaffär, Nordin & Tolfs.
1953 avled Einar och Hilda blev änka. Det blev en stor börda med mycket hårt arbete men hon lyckades driva affären vidare. I början av 1960-talet avvecklades den dock, i samband med rivningen av gamla Kvissleby. Då började hon arbeta i andra livsmedelsbutiker och hon var även hemsamarit i några år.
1957 gifte Hilda om sig med Erik Sillman. När affären i Kvissleby avvecklades köpte de hus i Nolby. De sista två åren har de varit bosatta på Skottsundsbacken.
Hilda tyckte alltid mycket om att vara ute i skog och mark. Hon var mycket duktig att brodera. När affären avvecklats fick hon mer tid till resor som besök hos dottern i Sörmland och älgjakt i Jämtland. Somrarna tillbringades alltid i Skatastugan på Bremökalven.
Närmast sörjande är maken Erik, dottern Birgitta med make Malte, barnbarnen Elin och Jonas med respektive samt barnbarnsbarnet Benjamin.

Mer läsning

Annons