Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon försvarar sin doktorsavhandling

/

Hallå där Gabriella Josefsson, som försvarar sin doktorsavhandling på fredag, den 13 februari, vid Uppsala universitet.

Annons

Vad handlar din avhandling om?

– Min avhandling handlar om elastiska egenskaper hos cellulosa nanofibriller (CNF). CNF är små styva nanofibrer som kan tas fram från bland annat trä och har en diameter på några tiotals nanometer och en längd på några mikrometer. Avhandlingens syfte var att studera styvheten hos CNF, främst genom analytisk modellering men också genom experiment. För att kunna använda fibrillerna till exempel som förstärkning i kompositer behöver man veta mer om hur styva och starka dom är.

På vilket sätt kommer forskningen/industrin att ha nytta av din forskning?

– Fibrillerna är styvare än stål per viktenhet och skulle kunna användas som förstärkning i komponenter på samma sätt som glasfibrer eller kolfibrer används men skillnaden är att CNF är helt nedbrytbara. När pappersindustrin går ner skulle detta kunna vara en framtida produkt för pappersindustrin/skogsindustrin.

Vad har varit bäst under den tid du arbetat med doktorsavhandlingen?

– Det roligaste när man forskar är när man har jobbat med en matematisk modell eller ett experiment under lång tid och till slut får ett resultat som visar sig bättre än det man föreställt sig.

Vad ska du göra nu?

– Redan på måndag (16/2) börjar jag jobba på ett spin-off-företag från Uppsala universitet som heter Disruptive Materials.

Du är uppvuxen i Sundsvall. När flyttade du till Uppsala och varför?

– Jag flyttade till Uppsala 2006 för att studera till civilingenjör inom teknisk fysik, gjorde mitt examensarbete på Vattenfall i Sundsvall, men flyttade sedan tillbaka för att studera till doktor inom teknisk fysik med inriktning tillämpad mekanik.

Mer läsning

Annons