Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Humorsugna efter ett sorgens år

/
  • Gun Sandberg är en mycket aktiv pensionär. Fyra av fem vardagar upptas av diverse aktiviteter. Mest brinner hon för teatern och hon har ett stort urval med små scener som gruppen tränar på.
  • Redo för äktenskapsstycket

Sökes: Man som vill ta ut svängarna i utlevelsefulla damers sällskap.
Vid intresse: Tag kontakt med Frejas teatergrupp.

Annons

Även kvinnor kan med fördel göra sig besvär att söka upp det teaterglada gänget, som tränar i centralt belägen lokal på Torggatan. Nu är man på väg att hämta sig efter ett år där sorgen gjort ovälkommet besök. Bland annat så har en uppskattad gruppmedlem gått ur tiden, och gruppledaren Gun Sandberg har blivit änka.

– Det har varit en svårt tid, vi träffades när jag var 19 och gifte oss 1956, säger Gun som snabbt blir rörd när käre maken kommer på tal. Först gjorde jag ingenting, men efter en tid kände jag att jag måste komma loss och aktivera mig igen.

Teater har hon spelat sedan barndomens dagar i ångermanländska Dynäs-Kramfors. Största delen av yrkesrollen har framförts som distriktssköterska, under många år i Skönsberg.

När teatergruppen tillkom är inte helt enkelt att få grepp om, men minst ett decennium verkar säkert.

– Först började det inom hjärt- och lungföreningen där jag var medlem, säger Gun Israelsson, som bär smeknamnet "Lill-Gun" och allt som oftast får inta mansrollen i uppsättningarna.

Ett smakprov ur en scen visar en karaktärsstil som är rättfram och pillemariskt kvick. Inte helt olik en av förebilderna.

– Jonas Gardell är störtskön, han har så mycket inom sig, säger Gun Israelsson, vars teaterrötter sträcker sig ända till barndomen då hon spelade hovdam.

En tredje gruppdeltagare denna eftermiddag är förra folkbildaren och friskvårdaren Barbro Forsberg som varit med i teatercirkeln i ett par år. Hon uppvisar en klar fallenhet i manér och rörelser.

Barbro har sedan barnsben gillat teater, men uppskattar mer och mer poesi, sång och dans. Hon har skapat ett eget dansprogram med ett existentiellt tema, som hon delvis kommer att visa.

Frejas teatergrupp övar en gång i veckan och har genom åren uppträtt på bland annat servicehus och inför moderföreningens medlemmar. På repertoaren återfinns titlar som "Rådgivningsbyrån", "Hälsoinformationen", "Balkongen", "SJ, SJ" och "Försäkringskassan". Avsikten är att roa, gärna med sensmoral.

– Det senaste året har vi mest pratat och gråtit men nu vill vi bli en aktiv teatergrupp och glädja människor med våra pjäser igen. Vi skulle behöva tre, fyra personer till, och gärna ett par intresserade män, säger Gun Sandberg.

Mer läsning