Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga Ronge har avlidit

/

Annons
Inga Ronge, Sundsvall, har avlidit just fyllda 81 år.
Hon föddes i Gustav Vasa församling, Stockholm, och var dotter till apotekaren Gustav Svärd och hans hustru Alma. Efter studentexamen i Södertälje praktiserade hon som elev i sin pappas apotek i Stockholm och Hällefors. Hon började sin utbildning vid Farmaceutiska institutet i Stockholm. Den fullbordades dock aldrig då hon 1948 gifte sig med jägarmästare Ulf Ronge och flyttade till Norrland.
Hennes studieintresse var dock stort och på distans läste hon in konsthistoria och engelska motsvarande en fil kand-examen. Som skogsförvaltarfru i Byske, Skellefteå, engagerade hon sig i Röda Korset och moderaterna och var en tid även ordförande för den lokala lottakåren.
Under 1950- och 1960-talen var det barnens uppfostran och utveckling som överskuggade allt annat. Dock hann hon med att vara cirkelledare för såväl ABF som Vuxenskolan i såväl engelska som tyska under ett antal år.
När barnen vuxit upp ville hon skaffa sig ett eget arbete. Hon prövade en termin vid Bibliotekshögskolan i Borås men avståndet från hemmet blev för långt. Då utbildade hon sig istället till syo-konsulent och tjänstgjorde som sådan vid olika skolor, men huvudsakligen på Katrinelunds skola i Sundsvall.
Efter pensioneringen kom hennes intresse att inriktas på barnbarnen och de kom att betyda mycket för henne.
Närmast sörjande är maken Ulf, sonen Staffan, dottern Annika med maken Erik och barnbarnen Sanna och Johan, syster samt svågrar och övrig släkt och vänner.

Mer läsning

Annons