Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inhuman väntan på ledprotes

Patienter som väntar på ledprotesoperation uppger att de möts av ett ansiktlöst "system" som behandlar dem inhumant och oetiskt. Det framgår av en avhandling som Mats Sjöling ska försvara vid Umeå universitet den 13 maj.

Annons
I Sverige får årligen ca 20 000 personer en höft- eller knäledsprotes till följd av artros eller skada i leden. Väntetiden för operation är i många fall upp till tre år.
Mats Sjöling har i sin avhandling låtit patienter delge sina erfarenheter och upplevelser via intervjuer, frågeformulär och smärtskattningar.
Han har slagits av att en del av dem som väntar på sin ledprotesoperation uppger att de ses som en maskin i behov av underhåll.
De har i regel väldigt mycket värk och känner sig handikappade. Det tillsammans med att de inte alltid bemöts på ett gott sätt av sjukvården gör att en del blir deprimerade av sin sjukdom och sin livssituation och upplever ett stort lidande, medan en del klarar av det ganska bra, säger Mats Sjöling.
Han anser att hans slutsats förstärks också av den rapport som Sveriges kommuner och landsting publicerade nyligen.
I rapporten hävdades att svensk vård har hög standard. Man hade mätt produktivitet men det stod ingenting om hur patienterna mår under väntetiden, säger Mats Sjöling.
Av avhandlingen framgår också att patienterna blir nöjda eller mycket nöjda, när de väl tas hand på en vårdavdelning. Men det är ovissheten under väntetiden som gör situationen så svår.
Medelåldern för patienter som gör ledprotesoperationer är runt 70 år. De har ont och vet inte hur länge de ska vänta. Jag tror att det skulle underlätta för dem mycket om man tog sig tid att prata med dem så att de kände sig trygga och att de fick ställa frågor.
Han påpekar att personalen inte får glömma att det som för dem är rutin och vardag, kan vara något totalt livsavgörande för patienterna.
Mats Sjöling tror att ett vårdande samtal under väntetiden skulle minska behovet av kontakt med vården senare.
Mats Sjöling är sjuksköterska men har sedan 1997 bedrivit forskning. Han är verksam vid Institutionen för hälsovetenskap vid Mittuniversitet i Sundsvall, samt vid avdelningen för folkhälsa och forskning vid Härnösand-Medelpads sjukvårdsförvaltning.
Avhandlingen heter "Upplevelser av övergivenhet och anonymitet under den preoperativa perioden bland patienter med behov av ledprotes".

Mer läsning

Annons