Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Japanske arkitekten Kenzo Tange död

Annons
TokyoTT-AFP
Den japanske arkitekten Kenzo Tange har avlidit vid 91 års ålder.
Med sin djärva, moderna stil spelade han en huvudroll i den snabba utvecklingen av de japanska städernas siluetter efter andra världskriget. Tange blandade funktionalism och moderna uttryck med traditionell japansk arkitektur, och 1987 belönades han med Pritzkers arkitekturpris, världens mest prestigefyllda utmärkelse inom arkitekturens område.
Efter utbildningen vid Tokyouniversitetet fortsatte Kenzo Tange att undervisa där, samtidigt som han skapade en lång rad uppmärksammade byggnader, bland andra fredscentret i Hiroshima 1955, Yoyogi-hallen i Tokyo en av huvudarenorna under sommar-OS 1964 samt områdesplanen jämte en paviljong för världsutställningen i Osaka 1970. Han var också verksam och framgångsrik utanför Japan. 1991 låg han bakom ritningarna för Tokyos nya stadshus, vars prisade design har jämförts med ett enormt datorchip men vars slutnota renderat byggnaden öknamnet "skattetornet".
Kenzo Tange avled i sitt hem i Tokyo på tisdagen och begravs på fredag i Mariakatedralen i Tokyo, som han själv ritade 1964.

Mer läsning

Annons