Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jesus "fiasko" blev Brors övertygelse

/
  • Sedan 1976 har Bror Holm varit en central del av Selånger församling, som han håller väldigt kär. ”Jag tycker att den har allt – stad, land och alla tjänstekategorier. Dessutom har den varit centrum  i Medelpads framväxt. Som kyrkoherde trivs jag väldigt att arbeta med en fantastisk personal”, säger han.

Mångårige kyrkoherden Bror Holm menar att människan är obotligt religiös och att ett misslyckande i vissa fall kan vara det bästa som kan hända. Men att inte bry sig ingår inte i hans vokabulär.

Annons

Snart fyllda 65 år närmar sig pensioneringen med stormsteg, men det betyder inte att Bror Holm håller på att varva ner. Tvärtom har han precis lika mycket, om inte mer, att göra som för några år sedan.

Som kyrkoherde, präst och förbundsordförande för Kyrkans Akademikerförbund behöver han aldrig fundera på hur han ska fylla dagarna.

– Jag har svårt att få det till en heltidstjänst, men det har jag slutat att tänka på. Och mitt fackliga engagemang är frivilligt på ett annat sätt, så jag ser det som att det går in i mina intressen.

Bror Holm har närmast blivit synonym med Selånger församling efter lång och trogen tjänst som både präst och kyrkoherde. Det senare blev han redan 1980, trots att han inte hade fyllt 30 år, som var ett krav. Efter att ha sökt dispens hos regeringen gick det igenom.

Han växte upp i en kristen familj på en gård i finlandssvenska Vörå, norr om Vasa. Tanken var först att han skulle bli lärare, men av olika anledningar blev det teologistudier i Uppsala.

– Jag fick tron med modersmjölken, kan man säga. Jag kände en kallelse att gå vidare med det, och uppmanades även av församlingens präst.

Under studierna fanns det de som kunde uppleva sin tro ifrågasatt när bibeln och hela den kristna tron skulle dissekeras och analyseras. För Bror var det i stället en befriande känsla att kunna se det från ett annat håll. Och det gjorde snarare hans egen tro ännu starkare.

– I en av böckerna stod det att Jesus största fiasko var när han korsfästes. Då började jag fundera på hur det kunde bli en världsreligion efter det. Jag kom fram till att om Gud kunde göra något så stort av ett fiasko så måste det ligga något i det som står i bibeln. Det berörde mig, och gör så fortfarande.

Han väljer att se det som att ett misslyckande – om det över huvud taget finns något sådant – i många fall är det bästa som kan hända eftersom det kan leda till något bra.

– Jag har sett många människor som velat kasta bort sitt liv, men som sedan gjort något av sitt misslyckande. Jag menar att människan från början är obotligt religiös och att det finns en relation mellan oss och Gud av naturen. Det handlar bara om att medvetandegöra och synliggöra den, och det är min och kyrkans uppgift.

Vad han däremot har svårt för är när folk säger att de inte bryr sig och ger upp. Hans mångåriga engagemang i facket har lärt honom att det nästan alltid går att hitta en lösning.

– Det har jag noll tolerans för. Jag har alltid svårt att tänka mig att det är kört, och jag är fascinerad av hur en förhandling kan utvecklas. Jag går in med min vilja och motparten med sin. Sedan kommer vi fram till ett tredje alternativ som inte fanns från början.

I tider präglade av oro då människor flyr för sina liv finns det nog många som känner tvivel inför sin tro och att allt har en mening. Något som Bror Holm kan förstå, men han tror inte att hans sätt att se på världen skiljer sig särskilt mycket från en flyktings.

– Människor kan drivas av olika saker vilket får konsekvenser, och det är ingen fullständig värld vi lever i. En grundidé i den kristna tron är att människan har sin fria vilja. Därmed har vi också ett stort eget ansvar.

– Den senaste tiden har inneburit ett väldigt lidande för många människor. Men om vi i västvärlden kommer fram till hur vi ska hantera det kan det i slutändan bli något bra.

Mer läsning

Annons