Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Jobbar så länge det är roligt"

/
  • Marianne Lindén håller i gång med arbete och fritidsaktiviteter, det är nog det som gör henne så pigg, menar hon.

Hon började sin karriär inom tandvården för nästan sextio år sedan.
Nyligen fyllda 75 år så jobbar Marianne Lindén på som tandsköterska på Compassen Tandläkarna i Skönsberg.
– Det finns nog inte en enda dag jag har ångrat i det här yrket, säger hon.

Annons

I mitten av 50-talet började Marianne Lindén den yrkesbana som ännu pågår. Hemma i Fränsta prövade hon på att vara tandsköterskeelev. Tycke uppstod för tandvården och Marianne läste vidare till tandsköterska. Första tjänsten var på en privatklinik i Sundsvall i början av 60-talet. Under åren som följde har hon jobbat både i södra och mellersta Sverige, bland annat Gävle, Stockholm och Simrishamn.

– Jag har egentligen trivts på alla kliniker jag har arbetat på, men livet har varit så att det har blivit några flyttar, säger Marianne.

– Det är egentligen lättsammare nu med all modern utrustning, men det har alltid varit roligt.

I början av 80-talet återvände hon hem till Sundsvall för att bo närmare barnen. 2007 gick hon i pension, men det dröjde inte länge förrän hon var tillbaka i tjänst. Marianne började på Compassen Tandläkarna på ett kort sjukvikariat, men vikariatet blev med tiden en heltidstjänst.

– Det finns nog inte en enda dag jag har ångrat i det här yrket. Jag har nog aldrig varit ledsen när jag har gått till jobbet. Det är nästan värre att ha semester, säger Marianne och skrattar.

Numera arbetar Marianne runt två–tre dagar i veckan. På lediga dagar går hon runt på stan och tittar i butiker. Hon påpekar att hon har ett stort klädkonto, eftersom det är ett stort intresse hon har och när det är modevisningar mannekängar hon för bland annat Pagelle och olika föreningar.

Matlagning och bakning är två passioner som hon också ägnar mycket tid åt. När hon är på stan brukar hon äta ute på någon restaurang och hon älskar att ställa till med middagar i hemmet. Det blir också många resor.

– Det kan man allt kosta på sig när man jobbar på som jag, säger hon och skrattar igen.

Tillsammans med en granne brukar hon resa iväg utomlands. Med föreningen Aktiva seniorer gör hon också turer ut i Sverige. Tidigare i sommar var de i Dalarna och nästa vår vankas ännu en resa. Den här gången styr de nog kosan till Gotland.

– Gotland är det enda stället jag inte varit på, så jag ska läsa på nu och göra mig redo för resan till våren.

Även om Marianne har tid för mycket fylls vardagarna fortfarande av arbete på kliniken. Hon menar att det förmodligen är arbetet och alla aktiviteter som gör henne så pigg.

– Min arbetsplats är verkligen fantastisk. Jag känner mig inte så gammal och jag jobbar nog så länge det är roligt. Och så länge de vill ha kvar mig förstås.

Mer läsning

Annons