Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kalla krigets strateg, George Kennan död

Annons
StockholmTT
Amerikanen som mer än andra symboliserade USA:s politik mot Sovjet under det kalla kriget, George Kennan, har avlidit 101 år gammal.
Det var den då unge stjärndiplomaten Kennan som i en förtrolig rapport från sin stationeringsort Moskva 1946 formulerade den framtida amerikanska utrikespolitiken och hur väst skulle möta och bekämpa Stalin utan att förklara krig.
Han gjorde det efter att ha bombarderats med frågor från amerikanska UD-tjänstemän som ville veta vad man skulle göra åt det ryska hotet och Stalins upprättande av satellitstater runt det sovjetiska imperiet. Rapporten blev känd som "det långa telegrammet" och följdes året därpå av en tidskriftsartikel, om än skriven under signaturen X. Där myntade han begreppet containment, där Sovjet och kommunismen sågs som en flodvåg som man med alla medel skulle dämma upp och hindra att sprida sig över världen.
Trumandoktrinen
Kennans idéer ingick i det som senare kom att kallas för Trumandoktrinen, efter den dåvarande amerikanske president Harry S Truman och som senare bland mycket annat ledde till bildandet av Nato och den mycket restriktiva handelspolitiken gentemot östblocket.
Men Kennan ansåg att USA betonade de militära maktdemonstrationerna på bekostnad av diplomatin och att detta ledde till de följande 40 årens kärnvapenkapplöpning.
Långt senare, under Vietnamkriget, hävdade Kennan att han missuppfattas och faktiskt inte ansåg att USA skulle uppträda som världspolis. Han var en övertygad förespråkare för vapenkontroll, vilket ledde till bitska kommentarer till president Ronald Reagans linje under 80-talet. På officiellt hålls sågs han som höken som förvandlades till duva.
Han var för övrigt en beundrare av den svenska neutraliteten och tyckte att den "neutrala zonen" mellan stormaktsblocken gärna kunde få öka i världsfredens intresse.
Elitist
Ändå var det också Kennan som bäst formulerade USA:s syn på sin ekonomiska makt:
 Vi har 50 procent av världens rikedomar, men endast 6,3 procent av dess befolkning . . .  Vår verkliga uppgift framöver är att skapa relationer som möjliggör för oss att bibehålla dessa skillnader.
Men Kennan var en elitist som inte hade mycket till övers för demokratin, åtminstone inte för politiker som han ansåg vara obegåvade.
En annan av den tidens kända amerikanska statsmän, Averell Harriman, för övrigt chef för Kennan under Moskvatiden, sade senare att Kennan "förstod sig på Ryssland, men inte på USA".
Han drog sig också tillbaka från UD-tjänstgöringen redan på 50-talet och ägnade sig åt forskning och undervisning vid Princetonuniversitetet. George Kennan avled i sitt hem i Princeton i New Jersey på torsdagskvällen.

Mer läsning

Annons