Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kända födelsedagar fredag 1 april 2005

Annons
Skådespelaren Debbie Reynolds fyller 73 år på fredag (1/4).
Stockholm (PM)
Debbie Reynolds fick mest spela helylleflickor i menlösa komedier och musikaler under sin storhetstid, som inföll under 1950-talet. Hon spelade bland annat i klassikern "Singin' in the rain" och mot Frank Sinatra i "Ljuva ungkarlstid". Hon är mor till skådespelerskan och författaren Carrie Fisher. (PM)
Tv-journalisten Ewonne Winblad fyller 68 år på fredag (1/4).
Stockholm (PM)
Ewonne Winblad har trappat ner efter en lång karriär inom radio och tv. Den avslutades med en period som kanalchef för P1 mellan 1992 och 97. Men hon blev mest känd som redaktionschef och nyhetsuppläsare för "Rapport" på 80-talet. Innan dess arbetade hon bland annat på Aftonbladet. (PM)
Regissören Maj Wechselmann fyller 63 år på fredag (1/4).
Stockholm (PM)
Maj Wechselmann är en filmregissör som alltid har gått sin egen väg och blivit känd för samhällskritiska filmer. Hon har bland annat särskilt kritiserat försvarsindustrin med genombrottsfilmen "Ett militärplans historia", men också gjort uppmärksammade filmer om Norden under andra världskriget och kvinnornas kamp i Sydafrika. I fjol hade dokumentären "From the beginning to the end", Iraks historia, premiär. (PM)
Författaren Herman Lindqvist fyller 62 år på fredag (1/4).
Stockholm (PM)
Herman Lindqvist är utrikeskorrespondenten som blev folkkär historieberättare i tv ("Hermans historia") och i bokform. Hans "Historien om Sverige" har kommit ut i tio band. Numera bor han i Paris, men som korrespondent för radion, Aftonbladet och Expressen tillbringade han mycket tid i Asien och Mellanöstern. Hans senaste stora verk var en biografi över kejsar Napoleon. (PM)
Fotbollspelaren Ferenc Puskás fyller 78 år på fredag (1/4).
Stockholm (PM)
Ferenc Puskás är en av världens bästa fotbollspelare genom tiderna. Han var speldirigent i det ungerska landslaget som på 50-talet förtrollade en hel värld med sitt spel, men som otroligt nog förlorade VM-finalen mot Västtyskland 1954 med 3-2. När Sovjetunionen invaderade Ungern 1956 flyttade Puskás till Spanien där han nådde nästan lika stora framgångar i Real Madrid. (PM)
Filmregissören Tomas Alfredson fyller 40 år på fredag (1/4).
Stockholm (PM)
Tomas Alfredson är son till Hans Alfredson, men har gjort sig ett eget namn som filmregissör. Han vann en Guldbagge för bästa regi, för Killinggängets "Fyra nyanser av brunt" för ett par månader sedan. Just med Killinggänget har Alfredson gjort flera projekt. Dessutom har han gjort tv-serierna "Soldater i månsken" och "Offer och gärningsmän" med Klas Östergren. (PM)
-

Bildtexter:

fd050401_1.jpg
Filmregissören Tomas Alfredson fyller 40 år på fredag 1 april.
Foto: Leif R Jansson/Scanpi

Mer läsning

Annons