Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kända födelsedagar lördag 22 oktober

Annons
Författaren Doris Lessing fyller 86 år på lördag (22/10).
Stockholm (PM)
Doris Lessing är en brittisk författare som växte upp i dåvarande Sydrhodesia, men flyttade till London 1949. Bland hennes verk märks utbildningsromanen "Våldets barn" i fem delar. Hon har även skrivit science fiction i "Canopus i Argo - ur arkiven". På 90-talet blev hennes självbiografi i två delar uppmärksammad och hon nämns ofta i spekulationerna kring Nobelpriset i litteratur. (PM)
-
Skådespelerskan Catherine Deneuve fyller 62 år på lördag (22/10).
Stockholm (PM)
Catherine Deneuve slog igenom i filmen "Paraplyerna i Cherbourg", 1964. Fransyskan blev en av filmens stora sexsymboler på 60-talet då hon kunde göra upp till fem filmer per år, för regissörer som Truffaut och Roger Vadim, som hon levde ihop med. Hon blev Oscarnominerad för "Indochine" 1992 och fick en stor roll i Lars von Triers "Dancer in the dark" häromåret. (PM)
-
Filmregissören Agneta Fagerström-Olsson fyller 57 år på lördag (22/10).
Stockholm (PM)
Agneta Fagerström-Olsson är filmregissör som de senaste åren blivit uppmärksammad för sina tv-produktioner. Hon regisserade trilogin om det nya Sverige; "Hammarkullen" och "Förste zigenaren i rymden" och "Kniven i hjärtat", efter manus skrivet tillsammans med peter Birro. Hon fick sitt genombrott med barndomsskildringen "Seppan" 1996, som byggde på hennes eget liv. (PM)
-
Skådespelaren Jeff Goldblum fyller 53 år på lördag (22/10).
Stockholm (PM)
Jeff Goldblum har kämpat mot utomjordingar och dinosaurier på film, men även spelat fluga. Hans första stora roll var i "Människor emellan" i början av 80-talet. Han följde upp det med "Flugan", men de stora rollerna kom först på 90-talet, då han under några år gjorde flera storfilmer, som "Independence day", "Jurassic Park" och "Nio månader". Han var under några år gift med skådespelerskan Geena Davis. (PM)
-

Bildtexter:

fd051022_1.jpg
Agneta Fagerström-Olsson
Foto: Claus Gertsen/Scanpix

Mer läsning

Annons