Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kända födelsedagar lördag 3 december 2005

/

Annons
Filmfotografen Sven Nykvist fyller 83 år på lördag (3/12).
Stockholm (PM)
Sven Nykvist är en världsberömd filmfotograf, flitigt anlitad av Ingmar Bergman. Men även Woody Allen och Roman Polanski har låtit svensken från Moheda i Småland sköta kameran. Han har fått två Oscar för Bergmanfilmer, "Viskningar och rop" och "Fanny & Alexander". Sammanlagt har det blivit ungefär 130 filmer sedan 1945. För några år sedan drabbades han av afasi. (PM)
-
Sydkoreas förre president Kim Dae-Jung fyller 80 år på lördag (3/12).
Stockholm (PM)
Kim Dae-Jung var Sydkoreas president 1997 till 2003 och tilldelades Nobels fredspris härom året. Den forne dissidenten under militärregimen har aktivt arbetat för ett närmande mellan Syd- och Nordkorea. Redan 1971 förlorade han presidentvalet och åkte sedan in och ut ur fängelse under militärdiktaturen. Inte förrän 1987 frigavs han och kunde då återuppta politiken. (PM)
-
Tv-journalisten Stina Lundberg fyller 55 år på lördag (3/12).
Stockholm (PM)
Stina Lundberg är SVT:s första dam när det gäller stort uppslagna kändisintervjuer. Och tidigare i höst utsågs hon till tidernas svenska tv-personlighet i "Folktoppen" i SVT. Hon har gjort egna program i tv sedan tidigt 80-tal. På den tiden ofta med Sven Melander, exempelvis "Nöjesmaskinen" och "Stina med flera". (PM)
-
Friidrottaren Alberto Juantorena fyller 54 år på lördag (3/12).
Stockholm (PM)
Alberto Juantorena är en av olympiahistoriens allra största. Den karismatiske kubanen vann både 400 och 800 meter vid OS i Montreal 1976, en bedrift ingen kopierat. Han misslyckades med att återupprepa den fyra år senare, men är förstås ändå en hjälte hemma på Kuba där han bland annat har varit idrottsminister efter karriären. (PM)
-

Bildtexter:

fd051203_1.jpg
Stina Lundberg
Foto: Leif R Jansson/Scanpix

Mer läsning

Annons