Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kända födelsedagar onsdag 9 november

/

Annons
Förra statsrådet Britt Mogård fyller 83 år på onsdag (9/11).
Stockholm (PM)
Britt Mogård är till yrket lärare och var skolminister i den borgerliga trepartiregeringen mellan 1976 och 1978, samt 1979 och 1981. Efter att ha suttit i riksdagen för moderaterna mellan 1969 och 1983 blev hon sedan landshövding i Kronobergs län. Fast hemlänet är Gävleborg, hon är född i Hedesunda. (PM)
-
Nobelpristagaren Imre Kertész fyller 76 år på onsdag (9/11).
Stockholm (PM)
Imre Kertész fick Nobelpriset i litteratur 2003. Ungraren tillbringade tid i nazisternas koncentrationsläger under andra världskriget, något som påverkat hans författarskap. "Mannen utan öde" och "Galärdagbok" är hans mest kända böcker. Kertész har även arbetat som journalist och översättare. (PM)
-
Förre statsministern Ingvar Carlsson fyller 71 år på onsdag (9/11).
Stockholm (PM)
Ingvar Carlsson var Sveriges statsminister mellan 1986 och 1991, samt från 1994 till 1996. Han kastades in i jobbet efter mordet på Olof Palme och blir nog ihågkommen för att ha fört Sverige in i EU tack vare seger för ja-sidan i folkomröstningen 1994. Carlsson gjorde klassvandringen från knappa förhållanden i Borås via Lund till statsrådsberedningen som en av "Erlanders pojkar". Han blev minister redan 1969 och satt i riksdagen mellan 1965 och 1996. (PM)
-
Filmregissör Bille August fyller 57 år på onsdag (9/11).
Stockholm (PM)
Bille August är en dansk filmregissör med starka band till Sverige. Han har filmat "Den goda viljan" efter Ingmar Bergmans manus och "Pelle erövraren" med Max von Sydow i huvudrollen. Det blev en Oscar för bästa utländska film för den sistnämnda och det banade väg till Hollywood. På 90-talet ägnade han sig mest åt att filma av böcker, "Andarnas hus", "Fröken Smillas känsla för snö" och "Les misérables". (PM)
-
Golfspelaren David Duval fyller 34 år på onsdag (9/11).
Stockholm (PM)
David Duval är en av världens bästa golfspelare. 2001 vann han den prestigefulla British Open, före svensken Niclas Fasth, och tidigare lag-VM med Tiger Woods. Amerikanen är trots sina resultat en doldis i sportvärlden, han spelar alltid i mörka solglasögon vilket inte precis gör honom lätt att känna igen. Men han är från Florida och uppges gilla flugfiske när han inte är på golfbanan. (PM)
-

Bildtexter:

fd051109_1.jpg
Ingvar Carlsson
Foto: Jeppe Gustafsson/Scanpix

Mer läsning

Annons