Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kinesiske författaren Ba Jin död

Annons
Ba Jin, en av Kinas mest framstående romanförfattare, har avlidit 100 år gammal.
Hans författarkarriär omfattade 70 år, under vilka Kina upplevt krigsherrar, nationalister, kommunister och kulturrevolutionens kaos. Han är översatt till över 30 språk.
Han led av Parkinsons sjukdom men fortsatte med översättnings- och skrivarbete ända upp i 90-årsåldern. I måndags dog han i Shanghai.
Egentligen hette han Li Feigan, född i en förmögen tjänstemannafamilj i Chengdu 1904. Pseudonymen Ba Jin skapade han av första och sista stavelserna i anarkisterna Bakunins och Kropotkins namn. En hyllning till revolutionärt tänkande, fast han senare blev apolitisk.
Han flyttade till Shanghai 1923 och drogs in i en massprotest mot första världskrigets Versaillesfördrag, som kineserna ansåg orättvist.
Han var i Paris 1927-28 men tog där avstånd från kinesiska vänsterstudenter och blev apolitisk.
Ba Jin var en flitig författare - redan 1937 hade han skrivit ett tiotal romaner och fyra novellsamlingar.
Hans självbiografiska trilogi har blivit klassisk för sin skildring av unga människors kamp mot den äldre generationens dominans.
Han stannade i Kina efter revolutionen 1949 därför att han föraktade den grova korruptionen under Chiang Kai-sheks nationalistregim i Taiwan.
Till en början lovordade han Mao Zedongs nya Kina. Men det skyddade honom inte mot attacker av Mao-inspirerade rödgardister under kulturrevolutionen 1966-76.
Efter dessa blodiga och kaotiska år sjöng han ut i en lång minnesteckning som gick som serie i en Hongkongtidning 1978-86.

Mer läsning

Annons