Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klassträff för debutniorna

De tillhör de första eleverna som gick nio år i grundskolan. För snart femtio år sedan gick de ut nian på Hagaskolan. Nu satsar de på att träffas igen och planeringen är i full gång.

Annons
Det är glada miner och många minnen som diskuteras när tjejerna, som gick ut nian på Hagaskolan 1955, träffas för ett planeringsmöte. Listor med namn jämförs och till slut kommer de fram till att det är ungefär 50 stycken som man hittills fått tag i. Totalt var det cirka 130 elever som gick ut nian på Hagaskolan det året.
Vi har ringt runt och det har blivit många napp från folk som bor kvar i trakten, säger Kristina Frölén, som hette Westin som flicka.
Men det är inte bara folk från trakten som gruppen fått tag i. Många har flyttat och bor lite runt om ute i landet och andra har flyttat utomlands. Eva Eriksson berättar till exempel att hon skrivit till en väninna som nu bor i Toronto, Kanada och informerat om klassträffen.
Klassträffen är planerad att hållas på Norra Berget den 11 juni där det ska ätas en kombinerad lunch och middag. Men först är det tänkt att alla ska träffas på Hagaskolan. Bara för att gå runt och minnas hur det var och se hur det förändrats.
Tänk att vi hade gymnastik där och det fanns bara ett handfat att dela på, vi som var 36 flickor, säger Carin Berglund.
Hagaskolan ingick i ett försöksprojekt med 20 skoldistrikt. Vilket innebar att de som gick ut nian 1955 var de första eleverna i Sverige som gått nio år i grundskolan. Tidigare gick man sju år. Bo Kristiansson som var gymnastiklärare på Hagaskolan under den tiden berättar att det var stor uppståndelse med den nya enhetsskolan. Där både låg-, mellan- och högstadieelever skulle samlas.
På avslutningen var socialministern här och det bjöds på stor fin lunch, säger Bo Kristiansson.

Mer läsning

Annons