Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunikatören från Sundsvall: "Jag gick barfota över Abbey Road"

/
  • Mattias Sahlén från Sundsvall har vunnit designpriser i Sverige, England och USA och fått en affisch utställd över hela världen.


Mattias Sahlén jobbar till vardags på en reklambyrå i Sundsvall. Men vägen dit har varit fullspäckad av äventyr som tagit honom på många resor runt om i världen. – Det sjukaste var när vi gick genom djungeln i Malaysia utan varken guide eller karta i flip-flops, säger han.

Annons

Mattias Sahlén är född och uppvuxen i Sundsvall och fyllde 30 år för några veckor sedan. När han slutade gymnasiet för drygt tio år sedan kände han att han ville lämna Sundsvall och uppleva någonting annat än de västernorrländska skogarna. Han blev erbjuden jobb i Dublin och var nära att flytta dit.

– Det var en händelserik period i mitt liv. Jag ville vara långt borta på nya äventyr, men ändå nära min familj. Det var lite tudelat.

I stället för att flytta och jobba i en annan stad så valde han att söka in till universitetet.

– Jag är sjukt intresserad av att skriva och sökte till journalistprogrammet. Jag kom in två år i rad, men tackade nej båda gångerna.

Läs också: Bilintresserad och mekaniker: "Trivdes med att sminka mig"

Anledningen till att Mattias tackade nej var för att han gillar att skriva så pass mycket att han är rädd för att den journalistiska mallen skulle begränsa honom.

Det tredje året sökte han i stället in till en utbildning i grafisk design och kommunikation vid Linnéuniversitetet i Kalmar.

– Jag ville testa någonting nytt och kände samtidigt att jag ville studera. Kalmar dök upp och kändes lämpligt. Så jag sökte dit och kom in, säger Mattias och fortsätter:

– Det blev ett riktigt äventyr. Om man nu kan kalla Kalmar för äventyr. Det är en mysig kuststad vid havet och jag lärde mig otroligt mycket i skolan som jag har användning för än i dag. Vi hade några lärare som var ett par riktiga eldsjälar. Just då förstod jag inte hur bra utbildningen egentligen var, men nu förstår jag det.

Under studietiden i Kalmar uppstod möjligheten att ta en utbytestermin utomlands. Nya Zeeland och England var några av de länder han kunde välja bland. Han beslutade sig till sist för Nottingham i England eftersom han gillar den brittiska populärkulturen.

– Jag gjorde en lång utbytestermin i Nottingham. Sherwoodskogen och allt det där. När jag sökte till universitetet så hade jag inga tankar på att studera utomlands. Men när möjligheten uppstod så gick jag på magkänslan: ”vad har jag att förlora”? I efterhand är det ett av de bästa beslut jag tagit med tanke på erfarenheten jag fick.

Läs också: Pontus är omgiven av robotar på jobbet

I Nottingham så blev Mattias, också av en ren slump, modell för ett engelskt klädmärke.

– Jag träffade ett gäng brittiska tjejer som studerade modedesign som frågade om jag ville vara modell. Jag tog ett instinktivt beslut och hoppade på tåget. Sedan nålade de upp kläder på mig tre timmar i veckan i några månader och tillslut var hela kollektionen sydd efter mina mått. Snacka om skräddarsytt deluxe. Det blev en kul grej utöver utbildningen.

Mattias har inte varit i Nottingham sedan han lämnade staden efter utbytesstudierna. Men tillbaka till England har han åkt många gånger sedan dess.

– Jag har varit i London ett antal gånger. Jag minns speciellt en gång när jag passade på att gå barfota över Abbey Road som i det klassiska The Beatles-omslaget. Det var en sen novemberkväll och svinkallt. Jag gillar The Beatles jättemycket och det var min spontana hyllning till Paul McCartney.

Att gå barfota över Abbey Road i november är inte det enda galna Mattias har varit med om.

– Jag gjorde en backpackerresa för cirka tio år sedan och vi åkte flodbåt i världens äldsta regnskog i Malaysia. Det sjukaste var när vi gick genom djungeln utan varken guide eller karta i flip-flops. Det var ganska idiotiskt egentligen. Vi visste ju att det levde massor av vilda djur där, så det hade kunnat gå riktigt illa. Man hade kunnat sluta som panterlunch, säger han.

I dag jobbar Mattias som Art director på en reklambyrå i Sundsvall och har vunnit olika designpriser i Sverige, USA och England. Han har dessutom fått en av sina affischer utställda i bland annat Paris och Guadalajara i Mexiko.

– Det var för fyra år sedan när jag frilansade. Min affisch blev utvald i en tävling och fick därför vara med i en världsturnerande utställning. Det var såklart jäkligt kul, avslutar Mattias Sahlén.

■■ För fler möten och reportage, klicka här.

Mer läsning

Annons