Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kristina från Skönsmon doktor i medicinsk genetik

/

Kristina Cederquist, uppvuxen på Skönsmon i Sundsvall, har nyligen disputerat i medicinsk genetik vid Umeå universitet. I avhandlingen studeras ärftlig tjocktarms- och livmodercancer.

Annons
Kristina Cederquist jobbar idag med DNA -baserad diagnostik av ärftliga sjukdomar vid Klinisk genetik på universitetssjukhuset i Umeå.
Glädjen med att forska är att man kan hjälpa några människor med en bättre diagnostik. Då kan man förebygga sjukdomen och få en bättre överlevnad, säger hon.
Hon betonar vikten av att identifiera de personer som har ärftlig cancer. Både den drabbade och de släktingar som kan insjukna i cancer senare kan erbjudas regelbundna kontroller för att förebygga sjukdomen. En speciell mottagning för familjär cancer i Umeå tar emot denna typ av patienter från hela Norrland.
Det tråkiga är att inte alla som bär på den ärftliga cancern får veta det. Den som fått sjukdomen, talar inte alltid om det för sin släkt, säger Kristina Cederquist.
Tumörer i både tjocktarm och livmoder före 50 års ålder bör vara en varningssignal för ärftlig cancer. Den vanligaste formen av ärftlig tjocktarmscancer är Lynch syndrom, även kallad HNPCC. Den ökar risken för bland annat livmodercancer. Den typ av Lynch syndrom som orsakas av mutationer av den så kallade MSH6-genen är ovanligt ofta förekommande i den norrländska befolkningen. Många med den här typen av cancer kan härledas till samma anfäder i Skellefteåtrakten på 1600-talet.
När Kristina Cederquist kan hitta en sjukdomsorsakande mutation i en släkt är hon nöjd.
Då kan vi erbjuda anlagsbärardiagnostik och därmed utesluta många som inte behöver gå på kontroller.
Kristina Cederquist växte upp på Skönsmon och blev redan i tonåren intresserad av naturvetenskap när hon studerade på Hedbergska skolan. Hon flyttade sedan till Umeå för att studera molylärbiologi.

Mer läsning

Annons