Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kronprinsessan Victoria prisar unga uppfinnare

Annons
Barnens uppfinningar är så bra att näringslivet borde nappa, tycker juryn. Även kronprinsessan Victoria var imponerad.
Kronprinsessans närvaro lockade både stora och små, när hon invigde årets Vetenskapsfestival och delade ut pris i festivalens skoltävling "Designa din bästa pryl".
Det har kommit in cirka 1 200 bidrag från västsvenska grundskolor. Uppgiften var att i ord och bild visa en praktisk pryl eller idé som eleverna tycker behövs och som går att använda i verkligheten. De tre förstaprisen, ett till respektive tävlingsklass årskurs 13, 46 och 79 gick till fotstödet Fotia till barnpassagerare i bil, en smart nappflaskerengörare, samt ett elektroniskt varningssystem vid plånboksstöld. Ett mjölkpaket med insyn och handtag fick juryns specialpris.
Nina Lladó-Ristorp, designansvarig på Semcon och en av jurymedlemmarna i skoltävlingen, anser att vissa bidrag är så tekniskt avancerade att de är i linje med det som diskuteras av ingenjörerna på Volvo.
 Barnen är jätteduktiga på teknik, det borde näringslivet ta vara på. Jag var så glad att se att eleverna inte begränsade sig, de designade saker de själva vill ha. Ofta var det sådant som går att tillverka, säger hon till TT.
Ett vinnande bidrag hon gärna skulle se i produktion är bilfotstödet Fotia.
 Det är vuxna som designar, som tror att de vet vad barnen vill ha. Fotstödet är ett lysande exempel på vad som händer när barnen själva får tänka till.
Vetenskapsfestivalen pågår fram till den 30 april.

Mer läsning

Annons