Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturkramare som blandar och ger

/

Sången och gudstron har alltid varit grunden i Yamandú Pontviks liv. Sedan 2006 har den färgstarke mångmusikanten varit fast anställd vid GA-kyrkan i Sundsvall.

Annons

Yamandú Pontvik har sina rötter i Colonia Valdense i sydvästra Uruguay. En plats som grundades av kristna italienska invandrare. Han växte upp på landsbygden med sju syskon, en svensk mor och en far som var född i Tyskland. Familjen hade en teplantage. Yamandú växte upp i en mångkulturell och kristen miljö.

Förnamnet är indianskt och betyder "profeten som utropar regnet" på guarani-språket.

– Gudstron var stark i familjen och sången var en naturlig del av tillvaron, konstaterar han.

Yamandú Pontvik ville träffa sina svenska släktingar och när han var 19 år besökte han Sverige för första gången. Han och en av hans bröder fick träffa sin mormor och morfar i Stockholm.

Yamandú trivdes och blev kvar i Sverige. Han bosatte sig här 1987 och visste att han ville ha sången och musiken som yrke.

Utbildning följde inom musikens område. Först genom den kommunala musikskolan i Stockholm och sedan vidare studier.

Han började som frilansare med uppdrag som sångare och körledare runt om i landet.

Successivt började han föra ut den latinamerikanska vokalmusiken och 1995 bildades Ensemble Villancico av Yamandús bror Peter. Där har Yamandú varit sångare från starten. Det är en grupp som framför latinamerikansk barockmusik. Gruppen har turnerat i Europa och Latinamerika.

Yamandú har genom åren skrivit flera verk för kör, ensemble och församling. För att vidga samarbetet mellan körer och församlingar runt om i Norden bildades Ensemble Yamandú 2003.

Han träffade sin nuvarande sambo 2000 och blev bosatt i Sundsvall 2005. Sedan 2006 är han anställd av Sundsvalls församling. Han arbetar som körledare och är i dag också konstnärlig ledare för Sundsvalls kammarmusikfestival som sker i kyrkans regi. På bara några år har Yamandú blivit en av Sundsvalls musikaliska profiler med ständigt ett antal projekt på gång.

– Jag trivs väldigt bra med att ha GA-kyrkan och församlingen som en fast utgångspunkt. Gud ger mig grundtryggheten och jag försöker att vara öppen i möten med alla människor.

Yamandú Pontvik har myntat begreppet "kulturkram" som en mental moteld mot det mer destruktiva ordet "kulturkrock".

– Okunskap om andra kulturer kan skapa rädsla och missförstånd. Jesus sade alltid "var inte rädd". Genom möten i olika sammanhang ökas förståelsen mellan olika folkgrupper och kulturer, säger han.

Arbetet med mångfald och visionen att kunna utnyttja allas erfarenhet för att förstärka varandra i kyrkan och samhället är en ständig drivkraft.

Yamandú ser inte sitt arbete som bara musikaliskt. Där ingår även att arbeta med diakoni.

– Alla dessa möten ger mig styrka och inspiration och förhoppningsvis gör vi någonting bra tillsammans, hoppas Yamandú Pontvik.

Mer läsning

Annons