Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lars-Olof Grönlund

Annons
Lars-Olof Grönlund, Stavre, har avlidit i en ålder av 72 år.
Han föddes i Grötingen och var yngst av tre syskon. Efter en dramatisk brand 1938 flyttade familjen till Stavre, där faderns arbetade som bokhållare vid Skönviks AB.
Han utbildade sig 1951-55 på Verkstadsskolan i Jönköping, med inriktning möbelsnickeri, och fick så småningom jobb på Tyko Anderssons Möbelverkstad i Östersund.
1959 träffade han sin blivande fru Anneli Saini från Tullus och 1961 gifte de sig i Näskotts kyrka. De bosatte sig i Indalsliden, där Lars-Olof fått anställning som slöjdlärare. 1964 tog han formell slöjdlärarexamen i Linköping. Därefter bodde de en tid i Västbyn på Frösön, innan Lars-Olof fick anställning i norra Hälsingland, först i Hassela och 1971 i Harmånger.
Som lärare engagerade han sig ofta i elever som hamnat lite på kant med skolan. Han var också mycket fackligt aktiv.
Under sina 20 år i Hälsingland var han med i Nordanstigs manskör och i styrelsen för Gävleborgs Läns sångarförbund. Han var även aktiv i Nordanstigs naturskyddsförening.
1986 fick han jobb på Minervaskolan i Ånge och flyttade för gott hem till Stavre. Där blev han så småningom ordförande i såväl Bräcke naturskyddsförening som Revsunds hembygdsförening. Jämtlands Flora var ett projekt han engagerade sig i och under flera år ledde han exkursioner till den mytomspunna orkidén Nornan.
I hembygdsföreningen engagerade han sig mycket i Karl-Knutsvallen, och hembygdsgården i Gällö. Ett annat stort engagemang var restaureringen av den gamla Pilgrimsleden från Selånger till Trondheim. Han var också mycket aktiv i Tempelriddarna.
Närmast sörjande är hustrun Anneli och dottern Anna med familj.

Mer läsning

Annons