Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lars Öquist har avlidit

/

Narkosläkaren Lars Öquist, Sundsvall, har avlidit 75 år gammal. Hans närmaste är hustrun Ulla och barnen Thomas och Lotta med familjer.

Annons
Lars Öquist växte upp i Sundsvall men studierna förde honom snart till Stockholm. Sin första tjänst efter läkarexamen innehade han vid Serafimerlasarettet i Stockholm. Där blev hans mentor och läromästare Bertil Löfström, sedermera professor i anestesi vid Linköpings universitetssjukhus.
1966 erbjöds Lars Öquist en av de två narkosläkartjänsterna vid Sundsvalls sjukhus, tackade ja och återvände till födelsestaden. Arbetsbördan var enorm med jourer varannan natt och ständigt arbete dagtid. För att klara av detta krävdes en förstående familj och det hade Lars.
Trots det tunga arbetet fanns det tid att vara innovativ inom anestesin där han utvecklade nya anestesimetoder för patienternas bästa. Tid för handledning, undervisning och stöd för personalen på kliniken fanns alltid och uppskattades mycket. De sista åren som narkosläkaren fokuserade Lars Öquist sitt arbete till att hjälpa patienter med svår kronisk smärta.
Lars Öquist hade många intressen. Ett favoritintresse vara att vandra eller att åka skidor i naturen med kameran över axeln för att kunna ta många vackra fågelbilder. Väl hemma framkallades de lyckade fotografierna som vi sedan med glädje fick ta del av. Det han inte fångade med kameran tecknade han med lika lyckat resultat.
För många Sundsvallsbor var han känd som doktorn som älskade Porschebilar. Han byggde om, reparerade och körde bilarna. Mången så kallad expert har genom åren ringt till Lars för att få goda råd.
En mångkunnig och mångfaldig mångsysslare har gått bort. Kollegor och övrig personal på anestesikliniken minns Lars Öquist som en generös och varm person, som en kunnig och erfaren doktor alltid beredd att stödja och ge goda råd.
För anestesikliniken
Hans Söderlind

Mer läsning

Annons