Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Man fick besked om 1,7 miljarder kronor i kvarskatt

En man i Linköping har fått ett felaktig besked om att han har en kvarskatt på 1,7 miljarder kronor. Den mänskliga faktorn ligger bakom felet, enligt Skatteverket.

Annons
På onsdageftermiddagen stod det klart att 800 000 personer får en kvarskatt på sammanlagt fyra miljarder kronor. Tidigare under dagen meddelade Skatteverket att beloppet var 5,7 miljarder.
 Det beror på den mänskliga faktorn. En av våra medarbetare registrerade fel belopp i en ruta. Då blev det alldeles bort i tok, säger Björne Sjökvist, skattedirektör på Skatteverket.
Enligt Björne Sjökvist kommer mannen att meddelas att han slipper betala innan slutskattebeskeden börjar skickas ut i början av nästa vecka.

Dela på 12,6 miljarder
Omkring 2,5 miljoner skattebetalare får dela på 12,6 miljarder kronor i skatteåterbäring i augusti, visar Skatteverkets slutgiltiga granskning av inkomstdeklarationerna för 2004 som blev klar på onsdagen.
Men redan före midsommarhelgen fick närmare 1,4 miljoner skattebetalare som deklarerat via internet, sms eller telefon tillbaka åtta miljarder kronor i överskjutande skatt.
Det gör att sammanlagt 20,6 miljarder kronor betalas ut i skatteåterbäring i år, vilket är en ökning med 1,5 miljarder kronor jämfört med förra året.

Fler får tillbaka
Att beloppet är högre i år beror, enligt Skatteverket, på att ungefär 100 000 fler personer får pengar tillbaka i år.
 Vi har hunnit granska fler deklarationer, eftersom många deklarerade via internet, säger Hans-Erik Axelsson som är skattehandläggare på Skatteverket.
De som har anmält att de vill ha skatteåterbäringen insatt på ett konto får sina pengar redan den här veckan. Övriga får ett utbetalningskort i slutet av nästa vecka.

Mer läsning

Annons