Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mångsidig läkare och humanist

/

Förre överläkaren, docent Nils-Gunnar Holmberg, Sundsvall, har avlidit 82 år gammal. Hans närmaste är hustrun Herta, sonen Bo och brodern Lars.

Annons
Nils-Gunnar Holmberg föddes i Stockholm, där han tog studenten och fullgjorde sin läkarutbildning på Karolinska Institutet. Han utbildade sig till gynekolog och förlossningsläkare på KS och tjänstgjorde som underläkare på Södra BB, på Kvinnokliniken i Katrineholm och dessutom under en kortare period på den då mycket unga kvinnokliniken i Sundsvall. Efter några år återvände han till kvinnokliniken på Karolinska sjukhuset, där han tjänstgjorde fram till 1965. Då flyttade han tillsammans med sin son till Umeå för att arbeta som biträdande överläkare på Kvinnokliniken vid Umeå lasarett. På Kvinnoklinken där lärde han känna sin blivande hustru Herta, som arbetade som barnmorska på förlossningsavdelningen. Efter tre år i Umeå disputerade han 1968 på en avhandling om kvinnobäckenets form och bäckenets betydelse vid förlossning, och inom några år blev han docent vid Umeå universitet.
1973 flyttade Nils-Gunnar och Herta till Sundsvall, där Nils-Gunnar tillträdde tjänsten som klinikchef vid Kvinnokliniken. Han stannade som klinikchef fram till sin pensionering 1989, för att därefter under flera år fortsätta att vikariera som chef och överläkare vid Kvinnoklinken och även att undervisa på dåvarande Mitthögskolan.
Nils-Gunnar var en mycket mångsidig person som främst av allt satte sina patienter, kvinnorna, i centrum. Han gav sig alltid tid att lyssna på dem och han var också mycket uppskattad av patienterna. Han åtnjöt också anseende av kollegor och barnmorskor som en mycket skicklig "kliniker". Han arbetade långa dagar, läste mycket och träffade väldigt många patienter och samlade genom åren på sig en oerhört stor kunskap, som han gärna delade mig sig av till oss yngre kollegor och även övrig sjukvårdspersonal. Undervisningen låg honom varmt om hjärtat och han bedrev ständigt en aktiv så kallad bed-side undervisning. Han var dessutom en strålande föreläsare, som kunde fängsla och trollbinda sina åhörare, vilket bland anant gagnade barnmorskeutbildningen vid Mitthögskolan, en utbildning han var med om att starta.
Nils-Gunnar genomförde många förändringar och införde flera nya behandlingsmetoder under sina år som klinkchef i Sundsvall. Det berättas att det under hans första år på Kvinnokliniken, förekom en pärm, som innehöll alla nyordningar och pärmens namn var Dagens Nyheter. Han var en uppskattad chef och kollega och en förebild för oss yngre kollegor.
Han arbetade under den tid då stora förändringar i förlossningsvården genomfördes, från i början av 1950-talet då kejsarsnitt endast fick göras om mammans liv var i fara till dagens moderna mödra- och förlossningsvård. Nils-Gunnar höll efter pensioneringen flera uppskattade föreläsningar om förlossningskonstens utveckling under 1900-talet.
Efter pensioneringen deltog Nils-Gunnar aktivt i bildandet av pensionärsuniversitetet och ledsagarservice i Sundsvall. Han läste mycket och gärna och åkte regelbundet utomlands tillsammans med sin Herta. Sista åren förmörkades hans tillvaro av att synen försämrades.
Ljusa minnen har vi av Nils-Gunnar och saknaden är stor.

Mer läsning

Annons