Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mannen som talar med hundar

/
  • Mats Letrell och tiken Isa som är av rasen Golden retriever. Det är en tuff, aktiv och kraftfull hundras som är lätt att arbeta med.

Den 2 mars blir Mats Letrell från Gångviken 65 år. De senaste 25 åren har Mats sysslat med problemhundar. – Det är i de allra flesta fall ägaren som misslyckats med sin hund, säger han.

Annons
Genom ökad kunskap om hundens natur utvecklar man en allt bättre relation mellan hund och människa. En bra relation ger i sin tur, med ömsesidig respekt, ett positivt och givande samarbete.
Det här intresset började när jag fick överta en schäfer 1971 och jag började mer och mer förstå mig på hundar och deras beteende, säger Mats Letrell.
Under 1990-talet arrangerade Mats Mitt-Sverige-lägret, träningsveckor i lydnads, bruks och vallning för tävlingsaktiva. År 2000 var sista året det anordnades, och även i övrigt har Mats med ålderns rätt trappat ner.
Mitt åtgärdsprogram är fortfarande mycket efterfrågat, och jag har mycken kontakt och telefonrådgivning till såväl gamla som nya hundägare. Det är då i huvudsak problemlösning och vardagslydnad som efterfrågas, säger han.
Mats kom till Sundsvall i början 1970-talet och pluggade bland annat pedagogik för att få lärarbehörighet. Men det blev hundar som tog över intresset och snart var Bobbos hundskola ett faktum.
Mina kurs- och åtgärdsprogram har alltsedan starten vilat på fyra hörn: ledarskap, kommunikation, kontakt och koncentration. Målsättningen är att relationen mellan hund och hundägare ska bygga på ömsesidigt förtroende och respekt, säger Mats Letrell.
Den 2 mars blir Mats 65 år och hans filosofi är "Du har valt hunden – det är inte hunden som valt Dig".
Namn: Mats Letrell.
Familj: Sambo.
Bor: Gångviken.
Född: I Svenstavik i södra Jämtland.
Intresse: Allmänt idrottsintresserad, har även ett stort samhällsintresse. Resor samt hundar som dominerat Mats liv de sista 25 åren.
Aktuell: Fyller 65 år söndag den 2 mars

Mer läsning

Annons