Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnesord Erik Frank - Jazzdragspelslegenden har hängt av sig "skåpet" för gott

Erik Frank, Stockholm, har avlidit nära 90 år gammal. Hans närmaste är dottern Gun med familj.

Annons
Jazzdragspelare överlag är rörande eniga om att Erik Franks komposition Novelty Accordion är ett mästerverk. Han skrev den under svår baksmälla, en förmiddag 1940 och den spelades in året därpå. Trettio år senare kom en nyutgåva. Melodin som är allt annat än lättspelad, blev Franks största hit.
Som ett bevis på låtens status bildades för många år sedan, på initiativ av den kände journalisten Gits Olsson, Svenska Novelty Accordion Främjandet. Att en svensk melodi föräras med en egen fan club måste tillhöra ovanligheterna. Eriks jazzdragspelande kollega Sören Rydgren har sagt följande om låten skriver man så här bra låtar när man är bakis är brännvinet förlåtet. Nu blir det inget mera Novelty Accordion för Erik Frank.
Erik Frank Jansson föddes den 15 oktober 1915 hos sin mormor på Väddö, men växte upp i det på dragspelstradition så rika Hälsingland, närmare bestämt i Söderala utanför Söderhamn. Från mitten av 1930-talet och ett par decennier framåt var han ett aktat namn i Hälsinglands jazzkretsar. Med \"skåpet\", hans egen benämning på dragspelet, var han välfrekventerad i folkparkerna och andra populära dansställen, vid radioframträdanden och grammofoninspelningar.
I takt med att framgångskarusellen snurrade allt snabbare tappade han kontrollen med för mycket festande som följd. Det många gånger omåttliga drickandet var nära att sätta definitivt stopp på honom och karriären. Lyckligtvis hamnade han i Länkrörelsen och med deras hjälp besegrade han \"Kung Alkohols törstiga behov\". Cirka 50 år gammal lämnade han det gamla livet och blev förutom en ny människa en ivrig nykterhetskämpe.
Erik Frank är ett stycke jazzhistoria och hans liv som musikant var något av en berg- och dalbana. Han har i öppenhjärtiga intervjuer berättat om sin minst sagt vingliga karriär med succéer och misslyckanden för jazzforskaren och författaren Bengt Nyquist. Bengt har satt samman dessa intervjuer med mycket annat material till en mycket läsvärd och underhållande bok, Helt frankt med Erik Frank, som kom ut på Carlssons Bokförlag 1996.
Med anledning av bokens publicering sa Erik vid en presskonferens Nu kan jag lämna det jordiska med rent samvete. Efter bokens publicering fick han ytterligare några lyckliga år med sitt kära \"skåp\" som han hängde på sig då och då för den som ville lyssna.
Nu har skaparen av jazzdragspelarnas paradlåt, Novelty Accordion, nått himmelska höjder och den spelas garanterat flitigt på de saligas ängder.
Hans-Erik Bergman

Mer läsning

Annons