Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnesord Erik Nordén

Erik "Ecka" Nordén, Härnösand, har avlidit 72 år gammal. Hans närmaste är dottern Eva med familj, barnbarn, syskon, hans nyligen bortgångna hustrus barn med familjer och svåger.

Annons
En av Härnösands stora idrottsprofiler, Erik "Ecka" Nordén, har avlidit efter några års sjukdom. Hjärtat orkade inte med längre. Och sorgen efter hans en månad tidigare bortgångna hustru blev för stor.
Erik växte upp i Härnösand och blev sin stad trogen livet ut. Efter en kort tid som springpojke, tog han 1950 värvning vid KA 4H, sedermera KA 5.
I mitten på 1960-talet lämnade han den militära banan och blev vikarierande gymnastiklärare på flickskolan i Härnösand fram till 1968, då han fick en konsulenttjänst vid dåvarande Ångermanlands Idrottsförbund, sedermera Västernorrlands Idrottsförbund. På den tjänsten arbetade han med olika frågor men mer och mer kom ungdomsidrotten att stå honom närmast. Sålunda var han lägerchef under ett 30-tal år på Junselelägret, ett sommarläger för ett 100-tal idrottsungdomar. Han var också ansvarig i Ångermanland för den riksomfattande 70-iaden samt för Lilla VM i distriktet. Under senare delen av hans anställningen vid Idrottsförbundet blev han utbildad dopingkontrollant, som åkte omkring i länet och tog dopingprov på de aktiva idrottarna. Med detta arbetade han med även efter sin pensionering fram till 2004.
Idrotten präglade Erik och hans liv från allra första början, både som ledare och aktiv. Han provade en mängd olika idrotter, men blev mest framstående i orientering, där han tillhörde distriktseliten i Ångermanland. Han tävlade också en del på skidor på så kallade långlopp och åkte ett antal Vasalopp. Hans förening var Brännans IF, som han kom med i redan 1950 och tillhörde fram till sin bortgång. När Härnösands Orienteringsklubb bildades 2003 blev han dess förste ordförande. Han var även medlem i Gamla Brännaiter och satt i dess styrelse. Han var också invald i den exklusiva föreningen Skogskarlarnas Klubb i Ångermanland. Sin storhet och sitt varma intresse för idrotten visade han genom att kliva över klubbgränserna och hjälpa andra föreningar vid större arrangemang. Han var på sin fritid en mycket engagerad ledare och för sitt idoga arbete fick han 1987 ur prins Bertils hand mottaga Riksidrottsförbundets förtjänsttecken.
Erik var en lågmäld person med en lågmäld humor. Han hade också en varm framtoning, som gjorde, att det var lätt att bli vän honom.
Han är i dag saknad av många.
Västernorrlands Idrottsförbund, Brännans IF, Gamla Brännaiter, Härnösands Orienteringsklubb
genom
Stig Norberg
" Bubben " Thelberg

Mer läsning

Annons