Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnesord Henry Johnson

/

Annons
En musikant har lämnat oss.
Henry Johnson föddes i Östavall-Rotnäset 1934. Från tidiga barndomen vid åtta-nio års ålder började han smyga sig till storebrorsornas dragspel för att få prova på. Bröderna uppmuntrade Henry till att fortsätta spela.
Han hade ett ypperligt gehör och kunde magasinera musik i huvudet. Han var inte notkunnig. Mamma Mandis tyckte inte att sonen skulle bli en "sån där som sitter och fuskar". Driven av detta köpte han Andrew Walters dragspelskurs.
Det blev många brev och suckar innan den rätta fingersättningen satt där.
Hemma i Ånge satte Henry ihop ett spelgäng. Det var dragspel, elgitarr, klarinett och bas. De fick spela på Stora hotellet i Ånge. Efter det blev det både Härjedalen och Jämtland, nästan varje helg åren framöver. Sommaren 1958 fick hans kvartett erbjudande att komma ner till Ronneby-Brunn och spela. Vilket äventyr för fyra grabbar från lilla Ånge.
Väl hemma i Sundsvall fanns det speljobb. Det blev Wivex, Hällan och Runan. Ibland hoppade Hans Permark in i bandet. Hans var regementsmusiker och ett universalgeni, som kunde skriva arrangemang i huvudet. En fenomenal låtskrivare, gitarrist och pianist. Av honom lärde sig Henry mycket.
1968 ordnade Sveriges Radio och Svenska musikerförbundet en tävling för gammeldansorkestrar. Bröderna Lindqvist vann. Gaffelbykvartetten avancerade dock till semifinal. Det har blivit flera inspelningar - 13 stycken LP-skivor.
I Gaffelbykvartetten ingick Kurt Nessen dragspel, Kjell Sundling gitarr, Milo Jensen bas och Henry Johnson på dragspel.
Genom åren har det blivit många som Henry kompat. Lasse Dahlqvist, Lasse Lönndahl, Sonja Stjernqvist, bert-Åke Varg och Åse Kleveland för att nämna några. I fyra år pratade pch spelade Henry dragspelsskivor i Radio Västernorrland. Han gjorde ett tjugotal låtar, den mest kända och spelade är "Vals på Fröjdholmen". Den har också sjungits in på skiva av bengt "Polo" Johansson. Dragspel har varit Henrys liv.
Under tjugo år var han anställd som inköpare på AEG. Sedan kom han till studieförbundet TBV som musikansvarig och lärare. Han har haft många privatelever genom åren. Han ansåg att Andrew Walter var den förnämste. Han kunde allt.
En musikant och livskamrat är borta. Henry sörjes närmast av sin sambo. Han efterlämnar också två döttrar och en son.

Livskamraten Ulla Westlinder

Mer läsning

Annons