Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnesord Inga-Maj Pettersson

Annons
Vår arbetskamrat och vän, Inga-Maj Pettersson, 63 år, har efter en längre tids sjukdom avlidit på förmiddagen den 3 maj. Hennes närmaste är maken Lars-Åke och två barn.
***
Inga-Maj har sedan 1976 arbetat som universitetsadjunkt vid det som i dag heter Institutionen för hälsovetenskap - Mittuniversitetet i Sundsvall. 1976 hette det Vårdskolan och Inga-Maj som var operationssjuksköterska började där som lärare i operationssjukvård. Med tiden vidareutbildade hon sig och blev magister i kirurgisk omvårdnad och skaffade sig en gedigen handledarutbildning. Men Inga-Maj stod under hela livet kvar med den ena foten vid operationsbordet.
Som unga lärde vi känna Inga-Maj när vi fortfarande arbetade som sjuksköterskor på operationsavdelningen vid Sundsvalls sjukhus. Inga-Maj kom dit för att undervisa de blivande operationssjuksköterskorna och i korridoren kunde man höra hennes klara och bestämda stämma när de studerande fick sina instruktioner. Hon hade ett stort engagemang för "sina " studenter och var mån om att de skulle få den bästa utbildningen. Det innebar att hon också ställde stora krav på oss färdiga sjuksköterskor som skulle handleda studenterna i praktiken. Inga-Maj var stolt över sitt yrke som operationssjuksköterska och i alla sammanhang försvarade hon och framhöll operationssjuksköterskans kompetens.
Så småningom blev vi kollegor och då blev Inga-Maj en mycket värdefull pedagogisk mentor. Inga-Maj hade alltid bråttom. Men när man ville rådfråga henne om något stannade hon alltid upp och hade plötsligt all tid i världen. Ingen kunde lyssna så intensivt som hon. I sin lärargärning var hon envis och målmedveten och det hon hade föresatt sig genomförde hon. Det var en styrka som inte alltid föll i god jord, men för Inga-Maj var resultatet viktigt. Ett exempel på detta är när hon lyckades kombinera ämnena medicin och omvårdnad i sin magisterexamen.
Privat var Inga-Maj en person med känsla för skönhet som visade sig i det mesta hon omgav sig med. Hon var mån om sitt utseende och klädde sig alltid stilfullt. Inga-Maj hade en konstnärlig ådra som hon använde vid inredningen av sitt vackra hem och sommarhuset i Ragvaldsnäs. Vi blev ofta hembjudna till Inga-Maj och fick då njuta av hennes stora gästfrihet. Ibland tyckte hon att vi hade det lite torftigt i våra arbetsrum och då kom hon med små prydnadspresenter för att förbättra trivseln i arbetsmiljön. Ett exempel bland många andra på Inga-Majs omtänksamhet.
Inga-Maj var en glad person. Hennes klingande skratt tystnade när naturen var som allra vackrast.

För arbetskamraterna vid Institutionen för hälsovetenskap
Kersti Hansson
Inger Lorentzson
Daisy Raukola




.

Mer läsning

Annons